SUDAN-SSUDAN-UNREST-BASHIR

НОВА КРИЗА ВО СУДАН: Се затвараат 13 диоломатски мисии

Судан има намера да затвори 13 странски дипломатски мисии и да го намали бројот на вработени во Министерството за надворешни работи, објавија државните медиуми, бидејќи владата се соочува со растечка економска криза.

Со одлуката на претседателот на Судан, Омар ал-Башир, бројот на вработени во седум други мисии ќе биде сведено само на едно лице.

“Одлуките се направени за да се намалат трошоците во поглед на економската ситуација во земјата”, се вели во декретот на Баширов, пренесува новинската агенција СУНА.

Не е објавен вкупниот број откажувања, како и имињата на мисиите кои ќе бидат засегнати со одлуката.

Судан се бори со економските проблеми на отцепувањето на Јужен Судан во 2011 година, што ја остави оваа источноафриканска земја само 75 отсто од својата нафтена добивка. Неодамна, владата во јануари ги укина субвенциите за јавни добра. Во март инфлацијата се зголеми на 56 отсто, а високите цени и недостатокот на храна и гориво предизвикаа протести што беа угаснети со масовни апсења.

Се надева дека ситуацијата во Судан повторно ќе се подобри во октомври, кога Вашингтон ги откажа 20-годишните санкции за земјата.

Извор:(ТБТ, агенции)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


two + = 7