Турскиот претседател Реџеп Тајип Ердоган ќе одржи предизборен митинг по повод турските претседателски и парламентарни избори на олимпискиот стадион во Сараево “Хуан Антонио Самарач” на 20 мај. Како што потврди организаторот  УЕТД (Сојуз на европско-турските демократи), избранa Зетра, кој може да прими 12.000 луѓе , додека теоретски максималниот капацитет е околу 20.000 гледачи, објавува “Аваз”.

Претходно беше објавено дека Ердоан ќе одржи предизборен митинг во Сараево, на кој наводно требало да присуствуваат околу 10.000 Турци кои живеат во БиХ. Ердоан планираше да одржи вакви митинзи во Германија и Австрија, меѓуто тамошните власти го забранија тоа.

На Организацијата на пристигнувањето на Ердоан во Сараево и оддржување на предизборниот митинг најмногу се ангажирало Здружението “ Сојуз на европските демократи на Балканот со седиште во Сараево, а на чие чело се наоѓа Емина Шеќеровиќ-Касли, поранешен новинар на списанието Stav.

Зад ова здружение стои  Асоцијацијата на европски турско демократи на Балканот, чиј претседател е Зафер Сиракаја, а неговата гранка во Сараево е 148. во светот.erdogan-sarajevoo

Извор:Vijesti

Откажи одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име