w1

ЕМИРАТИ:Побрз од звукот.Новиот воз ќе се движи со брзина од 1.200 km/h

Virgin Hyperloop и BMW го претставија концептот на нов јавен превоз кој наскоро би можел да се инсталира во Обединетите Арапски Емирати.

Станува збор за купола која ќе левитира на електромагнети и ќе се движи низ вакуумски тунел.brzi voz 696x469

Токму поради тоа што е вакуумски тунел, тоа значи дека нема отпорност на воздух, а поради левитација на електромагнети нема триење.551458b3143705cf7e58

Според тоа, новиот тип воз треба да се движи со брзини поголеми од 1.200 километри на час. Ова е просечната брзина на звукот и речиси 300 километри побрзо од патничкиот авион.

Според експертски проценки, патувањето од Дубаи до Абу Даби, околу 140 километри, ќе биде можно за 12 минути. Со автомобилот потребно е околу еден час и половина, пишува 24 часа.30582206 568888970133621 3288202436805782785 n

Тунелот ќе биде придвижуван од енергијата на Сонцето, а отворањето е планирано за 2020 година.

Се проценува дека куполата треба да превезува околу 10.000 луѓе на час.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− 2 = seven