w1

(Фото) Емиратите со договор за помош на Пакистан во износ од 200 милиони долари

ИСЛАМАБАД, Пакистан, 6 мај, 2018 година (ОАМ) – Обединетите Арапски Емирати и Пакистан потпишаа договор за соработка од 200 милиони американски долари за извршување на Фаза III од Пакистанската програма за помош на ОАЕ (ОАЕ ПАП).بتوجيهات رئيس الدولة الإمارات تقدم 200 مليون دولار لتنفيذ مشاريع انسانية وتنموية في باكستان. /5/

Потпишувањето доаѓа во спроведувањето на директивите на претседателот Неговото Височество Шеик Калифа бин Зајед Ал Нахјан, под поддршка на Височество Шеик Мохамед бин Зајед Ал Нахјан, Престолонаследникот на Абу Даби и заменик-врховен командант на вооружените сили на ОАЕ и следењето на Х.Х. Шеик Мансур бин Зајед Ал Нахјан, вицепремиер и министер за претседателски прашања, за да обезбеди хуманитарна помош за Пакистан.

ПАП на Обединетите Арапски Емирати започна со цел да им обезбеди помош и хуманитарна помош на луѓето во Пакистан и да ги поддржи нивните развојни иницијативи за подобра иднина. Нејзината мисија е да изврши проекти за развојна помош кои нудат одржливост и континуирани придобивки за корисниците на долг рок.

Договорот, кој ќе биде финансиран од Абу Даби фонд за развој (АДФД), беше потпишан во Исламабад од страна на Абдулах Калифа Ал Ghafli, директор на ПАП и командант на МСЕ генерал-мајор Анвар Ул Хак Чаудри од пакистанската армија, во присуство на шеф на Генералштабот на армијата на Пакистан, генерал Qamar Javed Bajwa и амбасадорот на Обединетите Арапски Емирати во Пакистан, Хамад Обид ал Забаби.

بتوجيهات رئيس الدولة الإمارات تقدم 200 مليون دولار لتنفيذ مشاريع انسانية وتنموية في باكستان. /7/

На крајот од церемонијата на потпишување, претставниците на ОАЕ претставија меморијална плоча на началникот на Пакистанската армија, по повод 51-годишнината од патот на хуманитарната помош за Пакистан инициран од страна на починатиот шеик Зајед бин Султан Ал Нахјан во 1967 година.

Коментирајќи во врска со договорот, амбасадорот на Обединетите Арапски Емирати во Исламската Република Пакистан, Хамад Обејд ал Заби, потврди дека започнувањето на третата фаза од развојните и хуманитарните проекти на ОАЕ во Пакистан ја нагласува посветеноста на Обединетите Арапски Емирати да постојано стојат од народот во Пакистан , потврдувајќи дека ПАП е пионерски модел и опиплив водич за успехот на хуманитарните развојни напори на раководството на ОАЕ.

“Несреќните хуманитарни и развојни напори направени од страна на мудрото раководство на ОАЕ се основните столбови на надворешната политика на земјата, утврдени од таткото-основач Шеик Зајед бин Султан Ал Нахјан и се одржува од страна на претседателот Неговото Височество Шеик Калифа бин Зајед Ал Нахјан”, рече амбасадорот.

“Односите меѓу Обединетите Арапски Емирати и Пакистан се засноваат на взаемна љубов и почит и тие процветаа во различни плодни партнерства”, рече амбасадорот, разгледувајќи ги пријателствата и блиските врски меѓу двете земји како главен елемент на растечкото партнерство помеѓу земји.بتوجيهات رئيس الدولة الإمارات تقدم 200 مليون دولار لتنفيذ مشاريع انسانية وتنموية في باكستان. /8/

Тој додаде дека вториот главен столб на карактеристичните билатерални односи меѓу двете земји е хармонијата во ставовите за прашања од регионално и глобално значење. “Пакистан и Обединетите Арапски Емирати ги делат истите принципи на толеранција и инклузивност како главни гаранции за мирот и стабилноста во регионот”.

Третиот столб на овие билатерални односи е “човечки” фактор, кој, како што вели амбасадорот, е главниот елемент во хуманитарната политика на ОАЕ. Во врска со ова, ги наведе училиштата, колеџи, болници, клиники, проекти за водоснабдување, патишта и мостови основани од Обединетите Арапски Емирати во различни региони на Пакистан. “Ваквите проекти ја преведуваат важноста која раководството на ОАЕ придава на образованието и здравјето при градењето на заедниците, со крајната цел на младите генерации способни да ги предводат своите нации во иднина”.بتوجيهات رئيس الدولة الإمارات تقدم 200 مليون دولار لتنفيذ مشاريع انسانية وتنموية في باكستان. /9/

Ал-Забаби додаде дека неговото височество шеикот Мохамед бин Зајед Ал Нахјан, принцот од Абу Даби и заменик-врховен командант на ОАЕ вооружените сили играше истакната улога во искоренувањето на полиомиелиите во Пакистан, благодарение на неговите великодушни донации за обезбедување анти-вакцинации против Пакистанските деца во оддалечени и тешки области.

Уште еден одраз на историските и посебни односи меѓу двете земји е големата пакистанска заедница која живее во Обединетите Арапски Емирати, кои значително придонесоа за развојот на земјата и за патувањето за успех, истакна амбасадорот.

“Моделот за соработка на Обединетите Арапски Емирати и Пакистан е заснован на извонредни политички, економски и трговски односи, одбрана, безбедност и културни врски и ефикасна размена на искуства во повеќе домени”, рече тој, истакнувајќи дека ОАЕ е најголемиот трговски партнер на Пакистан на Блискиот Исток, со што двете земји ги задоволуваат меѓусебните потреби за безбедноста на храната и енергијата.بتوجيهات رئيس الدولة الإمارات تقدم 200 مليون دولار لتنفيذ مشاريع انسانية وتنموية في باكستان. /1/

Абдула Калифа Ал Гафли, директор на ОАЕ ПАП, рече дека потпишувањето на договорот за соработка е во согласност со директивите на претседателот. Неговото Височество Шеик Калифа бин Зајед Ал Нахјан и Неговото Височество Шеик Мохамед бин Зајед Ал Нахјан, престолонаследникот на Абу Даби и заменик-врховен командант на вооружените сили на Обединетите Арапски Емирати, како и следењето на Х.Х. Шеик Мансур бин Зајед Ал Нахјан, заменик-премиер и министер за претседателски прашања за да обезбеди хуманитарна и развојна помош за народот на Пакистан и да придонесе за развој и поддршка на инфраструктурата во различни региони на Република Пакистан. “Оваа фаза ги надополнува претходните фази, според кои се воспоставени 165 развојни и хуманитарни проекти по цена од 365 милиони долари”.

Ал-Ghafli истакна дека поддршката и хуманитарните иницијативи обезбедени од страна на мудрото раководство на Обединетите Арапски Емирати за развој и потребите на луѓето низ целиот свет доаѓаат во продолжение на хуманитарниот и развојниот пристап и вредности утврдени од страна на починатиот шеик Заид Бин Султан Ал Нахјан за да се обезбеди благосостојба и просперитет за човештвото во целина и да се поддржат сиромашните и сиромашните насекаде во светот.

“Додека го потпишуваме овој договор, ја прославуваме годината Зајед и го одбележуваме и поминуваoето на повеќе од педесет и една година од почетокот на добротворните и филантропските иницијативи кои започнаа во 1967 година од страна на починатиот шеик Заид бин Султан Ал Нахјан. Пакистан Неговите иницијативи вклучија сите аспекти и области на давање и насочени кон поддршка и промовирање на процесот на развој и напредок и унапредување на народот на Пакистан и да се обезбеди намалување на сиромаштијата во секој град и село во оваа земја. Zayed во Пакистан ќе продолжи да ја одразува неговата мудра визија и исклучителни хуманитарни принципи, кои се многу ценети и ценети од сите оние кои имаат корист од неговите великодушни и филантропски иницијативи низ годините .. “بتوجيهات رئيس الدولة الإمارات تقدم 200 مليون دولار لتنفيذ مشاريع انسانية وتنموية في باكستان. /2/

За деталите на хуманитарните и развојните проекти што ќе бидат опфатени со третата фаза на ПАП, Ал Ghafli истакна дека оваа фаза ќе опфати три провинции, имено, Балучистан, Хајбер Пахтунхва и племенските области. Исто така, ќе бидат опфатени 40 проекти кои покриваат домени за патишта, здравство, образование, вода и земјоделство. “Теренски анкета беше спроведена за да се идентификуваат клучните проекти и приоритети за имплементација во секоја област и регион. Според тоа, проектите од големо значење за животот и иднината на населението се избрани во согласност со принципите донесени од страна на мудрото раководство на ОАЕ да ги задоволи потребите на сиромашните и сиромашните луѓе “.

Ал-Гафли истакна дека ППП инженеринг и технички тимови се подготвени да ги извршуваат своите задачи и тие веќе почнаа да ги развиваат потребните планови, како и инженерските и техничките студии потребни за проектите. Тие ќе започнат со имплементација во текот на наредниот период преку услужните компании задолжени за извршување и во соработка со командата на Пакистанската армија според временската рамка на секој проект “.

Ал-Гафли изрази благодарност и благодарност за поддршката и водството на мудрото раководство, чии директиви, како што рече, придонесоа за подобрување на хуманитарната и развојната работа во земјата. “Директивите на раководството имаат големо влијание врз развојот на проекти на примерен и препознатлив начин кој обезбедува трајна и континуирана корист на пакистанскиот народ, создавајќи идеално опкружување за модерно образование и оптимални здравствени услуги”.

Извор:WAM / Hatem Mohamed / Hassan Bashir / MOHD AAMIR
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 5 = eight