ердоган

ЕРДОГАН: Судбината на човештвото зависи од Палестинското прашање

Турскиот претседател Реџеп Тајип Ердоган денеска изјави дека не постои сомнеж дека судбината на човештвото ќе биде одредена од резултатите на испитот за човештвото го полага во случајот на Палестина и Ерусалим. “Прашањето за Палестина и Ерусалим не е прашање на една нација или град или регион. Поради злото, насилството и неправдата на кои се изложени, Палестинците станаа симбол на сите загрозени и обесправени луѓе во светот “, рекол Ердоган во своето обраќање на Меѓународните награди за маслинови планини за мир и промоција на документарниот филм” Последниот век на Ерусалим “.

Истакнувајќи дека жените во Турција ја создадоа платформата за Ерусалим, Ердоган истакнал дека тоа ја најавува сигурна победа на палестинската борба, бидејќи половина од работата била успешно завршена штом жените прифатиле било каков проблем.

Обвинувајќи го Израел дека се обидува да ја легитимира и легализира окупацијата на палестинската земја и злосторствата против Палестинците, Ердоган рече дека пасивното однесување на меѓународната заедница против страдањата на палестинскиот народ е показател за иднината во која никој нема да биде безбеден.

“Лицемерството на меѓународната заедница, а особено на меѓународните организации за зачувување на мирот и безбедноста во светот, повеќе не може да се сокрива. Напротив, ова достигна ниво кое веќе не може да се толерира. На тоа не почитување ние одговараме со пораката дека светот е поголем од пет големи сили “, рече Ердоган.

Првиот човек на Турција, Ердоган, изјави дека неопходната реформа на Обединетите нации (ОН) е неизбежна, бидејќи стана јасно дека оваа организација не може да ја исполни задачата што ја има.

“Систем кој безбедноста на целиот свет ја препушта на интереси, и уживање на пет-те земји не може да биде одржлив. Исто така, неопходно е задолжителна реформа на Обединетите нации”, рече Ердоган.

Потсетувајќи дека Турција има 3,5 милиони сириски бегалци во нејзините граници, Ердоган рече дека земјата ќе продолжи да обезбедува помош за своите соседи и браќа, без оглед на тоа дали меѓународната заедница ќе и помогне.

“Ќе продолжиме да помагаме и немаме проблеми. Досега потрошивме 31 милијарда долари и сметаме дека тоа е наша човечка обврска. Добро со добро се враќа, без оглед на тоа дали ветените евра ќе дојде од Запад. Досега тие дадоа 1,85 милиони евра, од ветените шест милиони евра. Тоа е тој Запад и ние треба добро да ги запознаеме. Јас добро ги запознав во својот премиерски и претседателски живот“, изјавил Ердоган.Тој понатаму порача дека Турција ќе го продолжи својот пат и ќе им помогне на сите ранливи луѓе од Палестина, Сирија, Африка и други региони.

Потсетувајќи на неговата претходна посета на Палестина, Ердоган рече дека израелските сили ги прегледале нивните возила и не биле соодветно се однесувале спрема делегацијата, ама дека тогашниот израелски премиер Ариел Шарон на билатерален состанок му открил дека тој уживал во повеќето задачи на тенковите додека убивал Палестинци.

“Можете ли да го замислите тоа? Таков е карактерот кај тие луѓе, такви се. Што после?. Затоа, мораме да бидеме праведни, искрени и на другите да не им го правиме истото, а посебно нанесува зло. Наше е да го кренеме гласот за нашите палестински браќа и да бидеме со нив “, заклучил Ердоган.

Извор:(Vijesti / AA)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nine + = 10