w1

Делегацијата на ОАЕ го посети проектот Емирати за помош на бегалците Рохингја во Бангладеш

ДАКА, 5 мај 2018 година (ВАМ) – Помошник министер за надворешни работи и меѓународна соработка за прашања на меѓународните организации, Yagoub Yousif Al Hossani, ја предводеше делегацијата на Обединетите Арапски Емирати  во посета на проектите за хуманитарна помош преземени од страна на Емирати Црвената полумесечина и други Емиратски донатори за да ги ублажат страдањата на бегалците Рохингја во Базар на Кокс, Бангалдеш.وفد الدولة يتفقد المشاريع الإماراتية لإغاثة اللاجئين الروهينجا في بنغلاديش 5

Al Hossani од страна на претставници на меѓународни организации во кампот Кокс Базар бил информиран за хуманитарната ситуација. Тој, исто така, присуствуваше на изградбата на 100 бунари, ископани од страна на ЕРЦ и другите ОАЕ организации за да се обезбеди чиста вода за бегалците во кампот.وفد الدولة يتفقد المشاريع الإماراتية لإغاثة اللاجئين الروهينجا في بنغلاديش 3

Посетата беше одржана на маргините на 45-тата седница на Советот на министри за надворешни работи на Организацијата на исламската соработка (ОИК), која ќе се отвори  во Дака на тема “Исламски вредности за одржлив мир, солидарност и развој”.

Делегацијата на ОАЕ на седницата ја предводи д-р Анвар бин Мохамед Гаргаш, државен министер за надворешни работи.وفد الدولة يتفقد المشاريع الإماراتية لإغاثة اللاجئين الروهينجا في بنغلاديش 2

Од август 2017, Обединетите Арапски Емирати обезбедија вкупна помош во висина од 24,3 милиони американски долари (6 милиони американски долари) на бегалци Рохинга, од 7 милиони долари се заложија за помош на донаторската конференција минатиот октомври.

За време на конференцијата, ОАЕ соопшти дека варварските практики што ги доживува ова малцинство е срам за човештвото и дека овие злосторства извршени против нив ги обесчестија минималните стандарди на хуманитарните и моралните вредности во зачувувањето на правата на малцинствата и слободата на религијата и верувањето.

Ја нагласи потребата меѓународната заедница да преземе заедничка позиција и итна акција за запирање на овие практики и да ги почитува оние кои се вклучени во овие кривични дела.وفد الدولة يتفقد المشاريع الإماراتية لإغاثة اللاجئين الروهينجا في بنغلاديش 1

وفد الدولة يتفقد المشاريع الإماراتية لإغاثة اللاجئين الروهينجا في بنغلاديش 6Извор:WAM / Хасан Башир
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


7 − = two