pat-albanija

АДФД присуствуваше на инаугурацијата на два проекти во Албанија во вредност од AED240m

АБУ ДАБИ, 7-ми мај, 2018 година (ВАМ) – Делегација од Абу Даби фонд за развој, АДФД, учествуваше во официјалното отворање на два од нејзините финансирани проекти во албанскиот главен град Тирана, во вредност од AED240 милиони.

Адел Ал Хосани, директор на Одделот за операции при ADFD, ја предводеше делегацијата која го претставуваше фондот. На настанот учествуваа и Еди Рама, албанскиот премиер, Ерион Велиај, градоначалникот на Тирана, како и неколку министри и високи албански функционери.

Говорејќи по тој повод, генералниот директор на АДФД, Мохамед Саиф ал Суваиди, изјави: “Од 2013 година, стратегиските односи на АДФД со албанската влада поминаа од сили до сила, при што фондот финансираше три стратешки проекти во Албанија во вредност од 424 милиони евра. инаугурацијата на два проекти финансирани од АДФД – рехабилитација на реката Тирана и северниот булевар во Тирана, ние ја одбележуваме важната пресвртница во поддршката на Албанија во остварувањето на нејзините развојни приоритети. ”

“Овие проекти директно придонесоа за големите сегменти на населението преку создавање можности за вработување и стимулирање на разни економски сектори”, додаде тој.

Во 2013 година, АДФД издвои концесиски заем во вредност од 106 милиони денари за проектот за рехабилитација на реката Тирана за ревитализација на коритото на реката Тирана, неговите брегови и околните области. Истата година, фондот продолжи со концесиски заем од 137 милиони евра за финансирање на проектот за булеварот во Северна Тирана. Работи опфаќа двосправен подземен паркинг со 333 места за паркирање, опремен со станица за полнење електрични возила. Проектот се фокусираше на развивање на инфраструктурата околу северниот булевар во Тирана, со цел привлекување инвестиции, туристи и трговија.

За возврат, Велиај ги пофали глобалните развојни напори на ОАЕ и постигнувањата на АДФД во финансирањето на проекти кои го поддржуваат социо-економскиот развој во земјите во развој. Тој, исто така, ги истакна посветените напори на Фондот, нејзиното континуирано следење и посветеноста на навремено извршување на проектите во Тирана.

Од своето основање во 1971 година, АДФД ги финансираше развојните проекти во висина од околу AED80 милијарди во 88 земји низ светот преку концесиски заеми и владини грантови во Абу Даби.

Извор:WAM / Rola Alghoul / MOHD AAMIR
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


three × = 9