iran-karta

КАКО БИ ИЗГЛЕДАЛА ВОЈНАТА НА ИРАН И САД: И какви би биле последиците?

Администрацијата на американскиот претседател Доналд Трамп донесе одлука да го напушти иранскиот нуклеарен договор, и покрај недостатокот на докази дека Техеран го крши постигнатиот договор. Аналитичарите веруваат дека ова би ги заострија односите на САД и Иран, во кој случај ќе има шанса за воена интервенција.

Критичарите на договорот веруваат дека напуштањето на договорот ќе биде добар чекор за САД и нагласува дека целта на Вашингтон треба да биде ставање крај на Исламската Република и соборување на сегашниот режим во Иран. Тие велат дека сé додека постои, режимот ќе се обиде да го намали влијанието на Америка на Блискиот Исток, пишува “Национален интерес”. Нивните идеи ги споделуваат некои играчи во нестабилен регион, како Израел и Саудиска Арабија.

Меѓутоа, ретко кој што повикува на воена кампања против Иран со добри причини, шансите за успех се мали, а цената што ќе се плаќа е висока. Американски весник објави анализа на можниот развој на ситуацијата, доколку дојде до конфликти за промена на режимот.

Инвазија?

Воената инвазија и диктацијата на условите окупирани од Техеран би биле еден од начините за промена на режимот. Меѓутоа, САД би имале големи тешкотии директно да ја соборат власта со сила. Вашингтон не ги има потребните основи во регионот за да ги акумулира силите неопходни за таква акција во Иран и подоцна да го контролира Иран.

Таа би можела да се стационира во Ирак, но тоа би значело уште една акција за смена во Багдад. САД би можеле да се обидат да истоварат во Иран, но ќе бидат изложени на проектилите на Техеран и нема да го решат проблемот после конфликтот.

Давење

Најватрените критичари на договорот укажуваат дека санкциите на САД на крајот ќе го срушат Иран. Како резултат на тоа, секоја воена кампања најверојатно би имала цел да ја намали економската стабилност на Иран, со цел да создаде незадоволство кај луѓето и контрареволуција.

Наместо да ги нападнат САД, веројатно ќе се обидат да предизвикаат колапс на режимот со политички и економски шок, предводени од воздушни напади, крстосувачки ракети и употребата на специјални единици.

Ова би значело потпирање на финансиски и трговски алатки за да се намали размената на Иран со остатокот од светот. Сепак, има неколку меѓународни партнери за кампањата, па Вашингтон ќе мора да се потпре на мерките што ќе го спречат транзитот на стоки во и надвор од Иран.

Со ракети на економијата

Раните фази би биле насочени кон воена инфраструктура, авиони и поморски бази и ракетни инсталации, пишува “National interest”. Овие напади ќе предизвикаат сериозна штета, а најверојатно ќе бидат обезбедени од страна на американските сојузници во регионот, како што е Саудиска Арабија, иако Ријад е заинтересиран да ја спонзорира долгата воена кампања под прашалник.

Целта на САД би била да ја намали домашната поддршка на иранската влада, насочувајќи ја економијата, вклучително и нафтената и транспортната инфраструктура. Ова ќе ја уништи иранската нафтена индустрија, но тоа би можело да доведе до цивилни жртви. Аргументот на Вашингтон е дека економската инфраструктура е валидна воена цел, бидејќи таа е под контрола на државата, но тоа ќе биде вреден став. Меѓутоа, САД успешно ги гаѓаа нафтените полиња на ИСИС.

Кампањата ќе биде придружена со агресивна поддршка на анти-владините групи, со испраќање оружје, разузнавачка поддршка, обука и регрутирање.

Иранска реакција

Техеран ќе има голем број опции за да одговори на акциите на САД. Тоа би можело да ги интензивира напорите за дестабилизација на Ирак или Авганистан со испраќање оружје. Нејзините посредни сили би можеле да започнат со активности против САД во регионот. Со своите проектили, тој може да ги нападне базите на Америка, бродовите и воените и економските осветувања на сојузот со седиште во Вашингтон. Најверојатно, Техеран едноставно може да чека на зголемување на меѓународното незадоволство од акцијата на САД.

Како што забележува американскиот весник, промената на режимот има мал процент на шанси за успех. Секој напад врз Иран веројатно ќе предизвика реакција кај националистите во земјата. Понатаму, САД немаат широко распространета меѓународна поддршка за оваа акција, додека сите други потписници на договорот сакаат да останат во него. Секоја воена акција има нејасни изгледи за успех, додека симпатиите кон Иран ќе се зголемуваат само со текот на времето.

Од друга страна, дури и промената на режимот да не успее, тоа би предизвикало сериозна штета на војската, економијата и научната инфраструктура и ќе ги намали можностите на Иран во регионот.

Извор:(TBT, National interest)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 − = one