Откако претседателот Доналд Трамп се повлече од нуклеарната спогодба со Иран, европските лидери одлучија да дејствуваат за заштита на голем број договори потпишани со Техеран во изминатите две години. Овие договори се корисни за двете страни, бидејќи им овозможуваат на западните компании да влезат во огромен нов пазар, а Иран би успеал да закрепне децениската изолација, објави Euronews.

Меѓу првите се огласи претставникот на француската влада, Бенџамин Гриво, кој изјави дека ЕУ ќе се обиде да ги оспори американските санкции против Иран во рамките на Светската трговска организација. Високиот француски претставник, што е логично, се обидува да ги спаси договорите кои со Исламската република ги потпишаа Ербас и нафтениот гигант Тотал.

Европската унија не го крие фактот дека зачувувањето на нуклеарниот договор пред се преставува зачувување и на големите договори потпишани со Исламската Република. Европските главни градови одлучија да ги заштитат своите економски интереси, објави Euronews.

Новиот германски министер за финансии, Олаф Шолц, изјавил: “Ние ќе сториме сé што е во наша моќ за да осигуриме дека европските компании да претрпат што помала штета”.

Како што рековме, Бенџамин Гриво, претставник на француската влада, беше јасен: “Европската унија е подготвена да поднесе жалба до СТО за унилатерални акции што ќе им наштетат на интересите на европските компании. Ние ќе одговориме соодветно и, се разбира, во согласност со правилата на оваа меѓународна организација. ”

По укинувањето на санкциите, Иран склучи голем број договори со европските компании. Договорите се, во принцип, взаемно корисни. Западните бизнисмени влегуваат на нов голем пазар, а Иран брзо ќе закрепне од децениската изолација.

Прво, разговаравме за развојот на иранските нафтени и гасни полиња и снабдувањето со автомобили и авиони. Сепак, европските банки не покажаа голем интерес за активностите на Иран.

Хелима Крофт, експерт за глобалните домашни пазари на пазарите на куќата RBC Capital Markets, вели дека САД имаат “ефективен камшик” против европските непослушници.

Што се однесува до европските компании, тие веројатно нема да сакаат да ја изгубат можноста за трговија со САД и ќе се ускладат со режимот на санкции. Ние веруваме дека со заканата на одбивање на пристапот до европските компании на американскиот пазар на капитал, Белата куќа обезбеди многу ефикасен камшик “, уверена е Хелима Крофт, мислејќи дека европските компании заради иранските нема да ризикуваат пристап до американскиот пазар.

Извор:logicno.com

Откажи одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име