w1

Кампањата на шеика Фатима со хуманитарни активности во Занзибар

ЗАНЗИБАР, 12 мај, 2018 (WAM) – Глобалната хуманитарна кампања за жени и деца Шеик Фатима ги започна активностите во Занзибар под слоганот “Ние сме сите наши мајки Фатима”, под надзор на група лекари од Емирати и Занзибаран Обезбедувајќи ги најдобрите дијагностички, терапевтски и превентивни услуги за жените и децата.حملة الشيخة فاطمة الإنسانية العالمية تبدأ مهامها لعلاج آلاف المرضى في زنجبار. 3

Започнувањето на иницијативата, која е во согласност со Годината на Зајед, е дел од Програмата за волонтерска работа на Фатима Бинт Мубарак и е заедничка иницијатива помеѓу иницијативата за давање заем, Генералниот женски сојуз, GWU, во партнерство со Друштвото на Дар Ал Бер, Организацијата за добротворство во Шарјах, Саудиско-германската болничка група, Зајед хуманитарната работна академија и Програмата за заедница и специјализирано волонтерство на Емирати.

Кампањата беше лансирана во Занзибар за да ја заврши мисијата на “Millennial Giving Campaign”, која во изминатите 18 години ја достигна својата хуманитарна мисија на милиони луѓе и третираше повеќе од 12 милиони пациенти во различни земји. Исто така е во согласност со хуманитарниот дух на починатиот основоположник, покојниот шеик Зајед бин Султан Ал Нахјан, за да се ублажат страдањата на обесправените.

Нура Ал Суваиди, генерален директор на ГВУ, рече дека Х.Х. Шеика Фатима Бинт Мубарак, претседател на ГВУ, претседател на Врховниот совет за мајчинство и детство, и врховен претседател на Фондацијата за развој на семејството, посветува особено внимание на хуманитарната работа и е подготвена да обезбеди најдобри услуги за различни сегменти на општеството, особено жените и децата, преку привлекување, квалификација и зајакнување на жените во доброволни и хуманитарни полиња.

Ал Суваиди додаде дека пораката на кампањата успеа да стигне до илјадници жени и деца преку своите хуманитарни услуги од волонтерски медицински персонал од ОАЕ, Египет, Судан, Сомалија, Уганда и конечно Занзибар.

Таа, исто така, рече дека волонтерските медицински тимови ефикасно придонесоа за изнаоѓање реални решенија за здравствените проблеми преку формирање специјалистички медицински тимови за волонтирање за откривање на хронични болести на почетокот и започнување на бесплатни третмани, како и планови за намалување на ширењето на болестите. Исто така, се фокусира на обука, квалификација и градење на локални капацитети за управување и управување со мобилни клиники и теренски болници.حملة الشيخة فاطمة الإنسانية العالمية تبدأ مهامها لعلاج آلاف المرضى في زنجبار. 4

За возврат, д-р. Адел Ал Шамири, извршен директор на Иницијативата за застапување на Зајед и претседател на ОАЕ Лекарите, рече дека хуманитарната кампања ја започнала волонтерската работа во селата Занзибар и успеала да лекува повеќе од 3.000 жени и деца. Слободни лекови беа обезбедени и преку мобилната клиника која е опремена со најнова медицинска опрема.

Др. Ал Шамери рече дека кампањата има за цел да развие младински дух и да им даде на младите жени вештини за управување со волонтерски младински тимови кои се занимаваат со глобален волонтерство преку форумска организација, која ги привлекува жените од Занзибари и ги квалификува да управува со хуманитарни проекти за да стигнат највисоките стандарди за изводливост.حملة الشيخة فاطمة الإنسانية العالمية تبدأ مهامها لعلاج آلاف المرضى في زنجبار. 2

Тој, исто така, истакна дека оваа кампања е дел од напорите на Шеика Фатима да привлече млади луѓе, да ја развие својата општествена одговорност и да ги вработи за да им служи на нивните локални и глобални заедници.

Корисниците изразиле благодарност до шеика Фатима за оваа хуманитарна кампања.

Извор:WAM / Rola Alghoul / MOH AAMIR
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


3 − = two