putin-kamion

Путин возеше камион и отвори мостот кој ги спојува Русија и Крим

Рускиот претседател Владимир Путин управувал со камион над мостот што го поврзува јужниот дел на Русија и полуостровот Крим, кој Русија го анектираше во 2014 година. Мостот долг 19 километри, чија цена изнесува 3,6 милијарди долари, претставува проектот на Пунтин, кој треба да покаже дека Крим е засекогаш дел од Русија.

Сообраќајните врски со Крим се влошија откако беа прекинати железничките линии преку украинската територија, додека војските на Русија и Украина поставија контролни пунктови.putin-kamion-krim-2

Путин влегол во портокалова камионот Камаз заедно со двајца инженери и го превезол преку мостот, предводејќи десетина камиони.

Русија го анектираше Крим во март 2014 година, после брзо организираниот референдум. Зради овој потег Европската унија и САД воведоа санкции за Русија.

Извор:vijesti
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


4 × = sixteen