francija

Заради загадување на воздухот Европската комисија на суд испраќа шест земји

Европската комисија денес одлучи да испрати шест земји пред Европскиот суд на правдата, бидејќи тие не ги исполниле своите обврски во однос на квалитетот на воздухот.

Брисел ќе ги казни Франција, Германија, Велика Британија, Италија, Унгарија и Романија. Шпанија, Словачка и Чешка ја избегнаа казната.
Според Европската агенција за заштита на животната средина, загадувањето на малите честички е одговорно за околу 400.000 прдвремени смртни случаи годишно, од кои 66.000 се во Германија, 60.000 во Италија и 35.000 во Франција.
НВО, Европската канцеларија за заштита на животната средина, ги нарече споменатите земји токсичен блок.
Извор:cdmLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ seven = 15