САД и`предлагаат на Германија повлекување од рускиот гас и гасоводот “Северен ток 2“, во замена за испораката на течен гас од САД. Сепак, американскиот гас е премногу скап и неговите испораки низ океанот се неизвесни, соопштил германскиот министер за енергија, Петер Алтмајер.

Вчера, американските медиуми The Wall Street Journal, повикувајќи се на извори од САД, Германија и ЕУ, објави дека имале знаење, според кое, на неодамнешниот состанок помеѓу американскиот претседател Доналд Трамп и германската канцеларка Ангела Меркел, Трамп побарал од канцеларката да се откаже од поддршка за изградбата на гасоводот Северен тока 2. За возврат, Трамп предложил преговори за нов трговски договор меѓу двете страни – САД и ЕУ.

Речиси во исто време кога WSJ и Bloomberg ги објавија информациите, според која  заменик-помошникот на државната секретарка на САД, Сандра Оудкирк во Берлин, изјавила дека, во случај на понатамошен развој на проектот “Северен ток 2”, Вашингтон може да ги разгледа мерките за одговор во рамките на законот “За спротивставување на противниците на Америка со посредтсво на санкции“ (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act, CAATSA).  Таа го објасни ставот на САД дека со изградбата на гасоводот ја зајакнува зависноста на Европа од рускиот гас. Таа, исто така, отворено рекла дека Соединетите Држави сметаат на европскиот пазар кога во прашање американскиот гас (ЛНГ).

Денес пристигнал одговор од Германија. Министерот за енергија, Петер Алтмајер, за телевизијата АРД, изјавил:

“САД бара пазар за продажба. Ние го разгледуваме со разбирање и подготвени сме да работиме на олеснувањето и испораката на американскиот гас во Германија. Сепак, тоа е значително поскапо од гасот што го снабдува од гасоводот од Русија “, изјавил германскиот министер. Тој нагласи дека САД сега спроведуваат цврста политика за заштита на сопствените економски интереси и дека, според тоа, тие мора да бидат подготвени во Вашингтон за да осигураат дека Европа има право да ги заштити своите интереси. Тој, исто така, изјавил дека хипотетичното откажување од “Северниот ток 2” на германски пазар не  гарантира и пораст на увозот на течен гас од САД.

Потсетуваме: Германија го одобри проектот “Северен ток 2” и започна изградбата на инфраструктурата за добивање руски гас од овој гасовод во таа земја. Самиот проект се однесува на изградба на два гасоводи со проток од 55 милијарди м3 гас годишно, од рускиот брег во Финскиот залив, преку Балтичкото Море, до германското крајбрежје. Новиот гасовод ќе оди паралелно со веќе постоечкиот гасовод “Северниот поток”. Компанијата Nord Stream 2 AG AG веќе има добиено лиценци кои му овозможуваат да го изгради морскиот дел од гасоводот во територијалните води на Германија и гасниот терминал во таа земја. Покрај Германија, неопходните дозволи за изградба и експлоатација на овој гасовод неодамна беа одобрени од Финска, каде се прават подготовки за спроведување на операции на морскиот дел од идниот гасовод. Очекувано, сите неопходни дозволи за изградба на “Северниот тек” неодамна беа испорачани од Русија, а шведските лиценци се очекува наскоро. Единствениот проблем може да биде создаден само од Данска, која веќе усвои посебен закон со кој се дозволува парламентарните избори за проектот да се запре изградбата на гасоводот. Ако знаеме дека Данска е најголем американски сојузник на горенаведените европски земји, тоа е “слаба врска” што Германија се обидува да ја зајакне во корист на проектот. Колку ќе успее во ова, со оглед на вкочанетоста на целокупната геополитичка ситуација во Европа и светот и отворањето на американско-рускиот антагонизам и взаемна санкција и противвредност, останува да се види. Во секој случај, до летото, кога мораше да се соберат сите потребни дозволи за изградба на гасоводот “Северниот ток2”, сè уште остана малку време.

Руската гасна компанија “Газпром”, која исто така е мнозински сопственик на проектот, која исто така е вклучена во некои големи европски енергетски компании, тврди дека “европските потрошувачи ќе заштедат најмалку 7,9 милијарди евра годишно по изградбата на” Северниот ток 2 “, и ако глобалната побарувачката за ЛНГ гас во светот расте (што автоматски значи зголемување на цената), оваа заштеда може да се зголеми на 24,4 милијарди евра “. (инфо: Директорот на “Газпром Експорт” Елена Бурмистрова)

Според статистичките податоци, германските граѓани сочинуваат повеќе од 10% од нивниот приход за отплата на електрична енергија.

Извор:geoplitika

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име