Турскиот претседател Реџеп Тајип Ердоган денеска во Сараево изјави дека Турција ќе продолжи да го поддржува зачувувањето на територијалниот интегритет и суверенитет на БиХ и дека никогаш нема да ја напушти БиХ на патот кон НАТО.

Фото: abaz.ba

Претседателот на Претседателството на БиХ, Бакир Изетбеговиќ, со жесток говор се обрати на Конгресот на Сојузот на европските турски демократи (УЕТД) во Зетра.

“Среќен сум што ги видов измешаните знамиња на Турција и БиХ. Живеевме добро заедно, добро се боревме заедно. Последен пат Бошњаците ја бранеа Турција во своите домови. И кога историјата нè раздели, нашата судбина остана слична. Се обидоа Турците и Бошњаците да ги издвојат од нивната вера, идентитет, историја и гордост. Но, како што кажува хадисот на пророкот, на секои 100 години Господ испраќа човек што ќе ја врати верата на луѓето. И тој да му помогне, никој нема да може да го победи. Ние Бошњаци го имавме Алија Изетбеговиќ и не можете да објасните како успеавме воопшто да се одбраниме, тоа можеше само Божја интервенција и волја. Денес не можете да објасните како Турција може да носи вакво бреме и тежина. Толку многу непријатели во себе на своите граници, со милиони бегалци, Турција не само што се носи со тоа, таа дури и напредува, така што Вие сега го имате човекот кој Господ ви го испрати, а неговото име е Реџеп Тајип Ердоган “, истакна Изетбеговиќ.

Фото: abaz.ba

Тој додаде дека кога Бог ќе испрати таков човек, “вие имате должност да му помогнете, да бидете на вистинската страна, да превагне вистинската страна”.

“Бидете покрај својот лидер, со Турција и со победата. Да, сте ми здрави и живи”, порача Изетбеговиќ.

Ероган изјави дека е задоволен што по три години повторно дојде во БиХ, заблагодарувајќи му на претседателот на претседателството на БиХ, Бакир Изетбеговиќ, за гостопримството што му го укажа.

Тој понатаму рече дека разговарал со Изетбеговиќ за политички, културни, туристички, инфраструктурни и земјоделски прашања.

Изјавувајќи дека Турција силно го поддржува целиот регион во поглед на инфраструктурата, Ердоган рече дека турските компании ќе работат повеќе на инфраструктурните проекти во БиХ.

“Придаваме големо значење и на регионалните односи. Продолжуваме со спроведување на тројните механизми меѓу Турција, БиХ, Србија и Хрватска “, истакнал тој.

Фото: abaz.ba

Ердоган го поддржа активирањето на Акциониот план за влез на БиХ во НАТО (МАП), истакнувајќи дека Турција “никогаш нема да ја напушти БиХ на нејзиниот пат кон НАТО”.

“Очекувам да ја завршите делувањето на сите структури на Ѓулен во БиХ”

“По обидот за воен удар, сакам да му се заблагодарам на БиХ за поддршката што ја дадоа на Турција и на мојот народ”, изјави турскиот претседател, додавајќи дека очекува БиХ да ги згасне сите структури на Фетаулах Ѓулен-ФЕТО на територијата на таа земја.

БиХ, за тоа ќе ја има подршката на Турција. “Ние ќе продолжиме да ја поддржуваме БиХ во сите полиња. Ние немаме никаква скриена намера во БиХ, освен за намерата за просперитет “, рече Ердоган.

Фото: abaz.ba

Пред неговото пристигнување, илјадници Турци кои пристигнаа во Сараево како и од останатите делови на Балканот (Македонија)  учествува на еднодневниот собир на лобистичката организација на Ердоган Унијата на европските демократи на Турција (УЕДТ) ги преплавија улиците на Сараево.

Извор:cdm

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име