Турскиот претседател РеYеп Тајип Ердоган изјави дека Турција ќе продолжи да вложува напори сё додека Ерусалим не стане место за мир, просперитет и безбедност за сите луѓе. “Продолжуваме со нашата борба додека Ерусалим не стане место за мир, просперитет и безбедност за припадниците на сите три монотеистички верата “, изјавил Ердоган во обраќањето на Ифтар со амбасадорите во Анкара.

Тој посочи дека Турција, како што рече, нема да го остави Ерусалим на милоста на Израел.

“Ние никогаш нема да ја напуштиме нашето прво кибле, Ерусалим, нема да го оставиме на милост и немилост на државата која се храни со крв, солзи и агресија. Ние не се откажуваме од нашите права на Ерусалим и ние сме решени да го сториме тоа”, рече турскиот претседател.

Тој, исто така, нагласи дека светот конечно мора да биде исчистен од нуклеарно оружје.

“Целиот свет мора да биде ослободен од нуклеарно оружје. Оние кои сега поседуваат над 15.000 нуклеарни боеви глави претставуваат закана за светот”, рече Ердоган.

Тој додаде дека вистинската закана за Турција и за целиот регион е нуклеарно оружје.

“Ако 450 нуклеарни централи во 31 земји во светот не се закана за нас, тогаш ни нуклеарните централи на другите земји, доколку тие се под строг надзор, нема да претставуваат закана. Вистинска закана за нашата земја и за нашиот регион е нуклеарното оружје“, истакнал Ердоган.

Тој истакна дека ја поддржува идејата нуклеарната енергија да се користи за мирни цели.

“Ние целосно ја поддржуваме идејата нуклеарната енергија да се користи за мирни цели, веруваме дека секоја земја има право да го стори тоа. Ние веруваме дека секој треба да го почитува правото на земјите што на овој начин сакаат да ги исполнат своите енергетски потреби”, рече Ердоган.

На крајот, тој предупреди дека дипломатијата, како средство за справување со кризата, доживеа сериозна ерозија во последно време.

Извор:(Vijesti / AA)

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име