Според годишното социолошко истражување спроведено од агенцијата “Arab Youth Survey”, младите арапски земји ја сметаат Русија за посигурен сојузник од САД.

Испитаниците беа замолени да посочат кои сојузници претпочитаат во надворешната политика. Русија го освои четвртото место и беше единствената не арапска земја во првите пет години.

За прв пат од 2012 година, САД не се вклучени во првите пет земји кои ги преферира арапската младина. Во 2018 година, Соединетите Американски Држави се рангирани на 11 место на ранг-листа на наводни сојузници на арапскиот свет.

Покрај тоа, се повеќе и повеќе Арапи, дури 57%, ги гледаат САД како непријатели. Во 2012 година, само 32% од испитаниците имале такво негативно мислење за Вашингтон.

САД го губат тлото

 Arab Youth Survey

ФОТО – Резултатите од социолошкото истражување за ставовите на арапската младина за сојузниците спроведено од “Арапската младинска анкета”

Пред арапско-израелската војна во 1973 година, Москва одигра важна улога на Блискиот Исток, но по распадот на Советскиот Сојуз престана да биде водечки играч во регионот, објави Arabian Business.

Меѓутоа, во текот на XXI век, се појави преоптоварување во рамнотежата на силите во регионот. Соединетите Американски Држави го изгубија своето лидерство за време на претседателството на Обама, додека руската позиција се зајакна.

Резултатите од анкетата покажуваат дека младите Арапи сметаат дека Русија е силна и стабилна сила и сигурен партнер. Во последниве години, многу арапски сојузници на САД се свртеа кон Москва, пишува Arabian Business.

Овој документ нагласува дека Арапите се незадоволни од политиката на Вашингтон за неможноста на американската политичка елита да постигне палестинско-израелски мировен договор.

Од друга страна, Москва одигра значајна улога во сирискиот конфликт, давајќи им предност во однос на САД, без оглед на официјалните политики на различни арапски земји.

Според авторот, кога САД ги предводеше Барак Обама почна да ја напушти својата водечка позиција на Блискиот Исток, а Москва ја искористи ситуацијата и интервенираше во регионалните процеси.

Таа започна воена кампања во Сирија во 2015 година, и заедно со Иран и Хезболах го обезбедија опстанокот на владата на Башар ал Асад, чија победа е веќе видлива на хоризонтот.

И покрај фактот што многу млади Арапи не ја сакаат владата на Асад, Русија обезбеди слика за силна и решителна сила, сигурен сојузник, гарант за стабилност и државен суверенитет, и победничка земја.

Денес, дури и некои од најатрактивните сојузници на Америка во регионот воспоставуваат поблиски врски со Русија, гледано како снабдувач на алтернативни оружја.

Во април 2018 година, Блискиот Исток повторно се разочара во САД. Имено, САД тогаш спроведија ограничен ракетен напад, внимателно избегнувајќи ги позициите на Русија, Иран, Хезболах, па дури и на клучните владини цели, избирајќи цел како мал број на хемиски постројки без посебно стратешко значење. “Прекумерна претпазливост” само ја истакна американската слабост, никако супериорноста. После тоа, сите беа убедени дека Русија навистина ја освои решавачката победа во Сирија, која Вашингтон, во секој случај, ниту сака ниту може да ја освои, пишува арапски весник.

САД се искрено уморни од конфликтот на Блискиот Исток, особено по искуството во Ирак. Вашингтон заборави дека поставените цели може да се постигнат со ограничени ресурси, како што беше случајот во Кувајт во 1991 година. Тоа е вештина што Русија ја покажа во Сирија.

“Потоа, меѓународните набљудувачи почнаа да зборуваат за првата успешна меѓународна интервенција во арапскиот свет од ослободувањето на Кувајт во 1991 година”, пишува авторот на написот експерт Хусеин Ибиш.

Обама еднаш предвиде “како операцијата во Сирија ќе ја освести Русија”. Сепак, впечатокот во регионот е дека Русија дејствува решително и успешно, па оттука се чини дека е силен и решителен играч, а во Соединетите Држави се гледа како нерешителна и беспомошна сила.

Одлучувачки лидер и “смешен хулиган”

 Arab Youth Survey

ФОТО – Резултатите од анкетата за ставовите на арапската младина за САД како пријателска или непријателска земја на агенцијата “Арапска младинска анкета”

Еден од важните фактори на перцепцијата кај младите луѓе во арапските земји е начинот на кој ги доживуваат руските и американските претседатели.

Arabian Business забележува дека испитаниците Владимир Путин го гледаат како силен, решителен и авторитативен лидер, додека Трампа се смета за “смешен хулиган со расистички преференци”.

Накратко, весниците нагласуваат дека големиот пораст на антиисламските ставови во Соединетите Американски Држави, исто така, ги намалува симпатиите кон Вашингтон, додека Путин и Русија не се познати по ваквите ставови.

Покрај тоа, Русија се обедини со важни исламски арапски држави, како што се Египет и Обединетите Арапски Емирати, како и антитерористички сили во Либија, а на меѓународни конференции секогаш зборува за “умерен ислам” и “борбата против тероризмот”.

“Од друга страна, Москва секогаш пропагираше умерен ислам и борбата против тероризмот”, се сеќава авторот на написот, Хусеин Ибиш од Институтот за држави на Арапскиот Залив во Вашингтон, кој тврди дека овој тренд може да се промени, но САД мора да излезат од сенката и да ја повратат својата улога како лидери на Блискиот Исток, од која тие доброволно се откажаа.

Извор:logicno.com

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име