“Белоруското Министерство за внатрешни со жалење констатира дека на 17 мај, британската амбасада во Минск го поставила и знамето со винижито бои – симболот на луѓе со нетрадиционална сексуална ориентација”, соопшти Министерството за внатрешни работи на Белорусија.

“Иницијативата на странска држава за создавање проблеми каде што не постои не може да се нарече добро”, се вели во соопштението на веб-страницата на Министерството за внатрешни работи на Белорусија.

Одделот предводен од британската амбасадорка во Минск Фиона Гиб објави “дека со таквиот гест сака да ја промовира дипломатска мисија во промовирањето на ЛГБТ правата и да го фокусира вниманието на ЛГБТ лицата и дискриминацијата со која се соочуваат”.

Минск истакна дека оние кои даваат подршка на истополовите односи сами по себе си “одредија прзник“ на 17-ти мај.

“Но што е тоа? Никогаш во нашата земја тоа немаше никакво значење“,стои во соопштението на рече Министерството за внатрешни работи на Белорусија, додавајќи дека” за големото мнозинство граѓани на ова земја, важни се традиционални семејни вредности, вклучувајќи ги и христијаните.

Акцијата на Британската амбасада во Минск може да се смета за провокација на овие вредности.

Минск истакнува дека “претставниците на истополовите односи силно го бранат својот став, и покрај воспоставените основи и традиции на општеството”.

“Што и да рече некој, претставниците на истополовите односи ќе кажат дека тоа е лага. А,суштината е секогаш иста – да се искриви вистината. ЛГБТ заедницата и целата таа борба за “нивните права”, како и самиот ден на заедницата, е обична лага “, се наведува во соопштението во кое стои” дека во текот на човечката историја единството на мажот и жената бил единствен начин на раѓање во од тука државата ја штити ова заедница, ја става под посебна заштита давајќи и ексклузивни права, вклучувајќи од политичка и правна гледна точка. ”

“Белорусија се потпира на воспоставување традиционални семејни и брачни институции. Но, во исто време ние сме подеднакво отворени за се што е корисно, неопходно и прогресивно и се што ќе го подобри белорускиот живот и ќе придонесе за развојот на општеството во целина. Ние сме за вистината. Тие нема да поминат! “, стои во завршната изјава на Министерството за внатрешни работи на Белорусија.

Соопштение на Министерството за внатрешни работи на Белорусија:  MVD.gov.by

Извор:logicno.com

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име