За време на последна посета на претседателот на Република Турција Реџеп Тајип Ердоган,на Босна и Херцеговина, во овдешните медиуми повторно започна да се доведуваат во прашање поздравот на турскиот лидер.

Како што е познато, Ердоган во секој јавен настап се поздравува со отворена дланка, поточно со четири продолжени прсти и свиткани палец кон неговата дланка.

Четири прсти и Турција

Што всушност означува овој поздрав? Објаснувањето е многу едноставно, а претседателот на Турција постојано го објаснувал на неговите собири, или поточно на сите состаноци, кога милиони луѓе заедно со него го повторуваат значењето на поздравот и поздравуваат на ист начин. Поздравот, во случајот со Ердоган и Турција, првенствено ги симболизира четирите вредности на нацијата на кои турскиот претседател потенцира: еден народ, едно знаме, една татковина и една држава. Со тој поздрав, Ердоган првенствено испраќа порака до својот турски народ.

Поздрав со четири прсти или “Рабија” во Египет

Неспорно е дека истиот симбол на “Рабија“ го означуваше отпорот на воен удар во Египет и поддршка на муслиманските браќа како едно од најголемите политички движења во исламскиот свет, а целиот свет имаше шанса да го види и запознае со неговото значење во 2013 година, кога противниците на воениот удар во знак на протест го покажува на плоштадите. Четири прсти за нив значеа повик за слобода и мир, со што на целиот светот сакаа да им ги прикажат целите и мисијата на нивната борба. Од друга страна, оние кои го соборија претседателот Мухамед Мурси и оние кои помагале во тоа, беа на мислење дека не се работи за воен или државен удар.

Зборот “рабија”, што значи “четири” или “четврто” на арапски јазик, стана симбол на отпорот на противниците на воениот удар кој беше убиен на 3 јули 2013 година во Египет кога беше соборен демократски избраниот претседателот Мохамед Мурси.

Подигањето на четири прсти, исто така, има симболичко значење, со оглед на фактот дека соборувањето на претседателот Мохамед Мурси е четвртиот египетски претседател по Насер, Садат и Мубарак.

Извор: faktor

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име