Саудиски принц од егзил ги повикува двајцата влијателни браќа на кралот Саудиска Арабија, Салман, да извршат државен удар во арапското кралство и да го соборат сегашниот режим под власта на синот на кралот Мохамед бин Салман, “кој секојдневно на арапската монархија и нанесува се повеќе и повеќе штети”.

Принцот Калед бин Фархан, кој живее во Германија од 2013 година, ги повика Ахмед бин Абдулазиз и Мукрин бин Абдулазиз да го искористат влијанието на кралското семејство и саудиската армија и да го соборат сегашниот Саудиски монарх.

“Го повикувам мојот вујко, Ахмед и Мукрин, кои се синови на Абдулазиз, да направат нешто за промена на работите”, изјавил принцот Калед бин Фархан во интервјуто што тој го дал за Блискиот Исток во понеделникот.

Тој ги замоли да го спасат кралството Арабија од “неразумното, беспомошно и глупаво владеење на кралот Салман”.

Принцот Калед бин Фархан понатаму нагласи дека овие двајца влијателни принцови, доколку се обединат против сегашниот Саудиски монарх, ќе бидат поддржани 99% од членовите на кралското семејство, безбедносните служби и армијата.

Тој, исто така, додаде дека добил голем број на интернет пораки од високи функционери во саудиската полиција и војска “да преземат иницијатива за промена на моменталната ситуација”.

Овој повик за соборување на кралот Салман доаѓа во време кога главната тема во монархијата, но и пошироко,е мистериозно исчезнување на принцот Мухамед бин Салман, кој не беше виден од пукањето во близина на кралската палата во средината на април.

Серија тајни извештаи што протекуваат и објавуваат во различни медиуми велат дека принцот Мухамед бин Салман е сериозно повреден или убиен.

По пристигнувањето на кралот Салман, неговиот син Мухамед стана најмоќниот човек во Саудиска Арабија, откако кралот Салман го назначи за кралски принц и ја прекина долгогодишната традиција што му припаѓаше на принцот Мохамед бин Најеф. Оваа одлука дошла под строга критика меѓу другите принцови кои го почитувале воспоставениот наследен поредок.

Критиката се зголеми кога голем број принцови на кралското семејство беа уапсени во наводната “кампања против корупцијата” предводена од принцот Мохамед. Неговата “антикорупциска кампања”, која не ги опфаќа сите корумпирани политичари и принцови, многу аналитичари сметаат дека е класична “политичка чистка”.

Денес, државната агенција СПА ја објави веста дека принцот Мохамед бин Салман ја водеше седницата на Советот за економски прашања и развој во Палатата на мирот во Џеда. Единствената фотографија од средбата беше објавена. Сите Саудиска Арабија и повеќето арапски медиуми го емитуваат, додека западните и другите агенции досега се воздржаа од објавување на оваа информација.

Извор:logicno.com

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име