Грчкиот Совет го потврди статусот на политички бегалци за двајца турски офицери кои избегаа од Турција во Грција за време на неуспешниот воен удар и ја отфрлија владината жалба во Атина, спротивно на одлуката на службата за азил, изјавија судските извори.

Советот, највисоката административна инстанца, одобри политички азил за копилот на турски хеликоптер кој превезувал осум офицери кои избегаа еден ден по неуспешниот државен удар во јули 2016 година во Турција.

Грчката влада ја обжали одлуката на службата за азил што му даде политички азил додека судбината на осум турски војници предизвика тензии помеѓу Анкара и Атина.

Одлуката на Советот се однесува на друг член на оваа група офицери за бегалци на кои им е одобрен барањето за азил.

Во согласност со грчките регулативи, одлуката на Советот ќе се применува и на други службеници ако службата за азил ги одобрува нивните барања.

Извор:cdm

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име