Покрај забраната на Израел, Ал Акса за рамазан ја псоетија над 3 милиони муслимани

0

Покрај репресиите и блокадата на Израел, џамијата Ал Акса во Источен Ерусалим кој се наоѓа под окупација ја посетија над 3 милиони муслимани.

Според писменото соопштение на претседателот на исламската фондација на Ерусалим Шеик Азам Ел Хатиб, првата ќаба на муслиманите, џамијата Ал Акса за време на месецот Рамазан беше псоетена од страна на над 3 милиони муслимани од Палестина и светот.

Ѕидот на поделбата (Ѕидот на срамот) кој Израел почна да го гради во 2002 година под изговор дека тоа го прави поради безбедносни причини, ги одвојува Западниот Брег кој се наоѓа под окупација и Ерусалим.

Како последица на бетонските блокови кои чија висина повремено достигнува до 5 метри и на кој се наоѓа дури и бодликава жица, Палестинците од Западниот Брег не можат да преминат во Ерусалим.

Извор:ТРТ