ЕУ и` воведува санкции на САД

0

Земјите-членки на ЕУ едногласно ги одобрија санкциите против САД, гласајќи за воведување тарифи за увоз на одредени американски производи, пренесуваат француските медиуми.
Ова се однесува на фармерки, виски и мотоцикли како одговор на даноците кои Вашингтон претходно ги наметна на увозот на европски челик и алиминум.
Примената на овие мерки беше едногласно усвоена од 28 земји-членки на ЕУ и Европската комисија ќе преземе чекори за нивно стапување во сила, пренесе БФМ телевизијата, повикувајќи се на неименувани европски извори.
Европските контрамерки можат целосно да влезат во сила на 20 јуни, но ЕУ може да почека на 1 јули да реагира истовремено со Канада, која санкционираше Вашингтон, која сака да биде на првиот ден од следниот месец ги објавува своите контрамерки, пренесуваат дипломатски извори.
На европската листа се десетици американски производи, од кои некои се многу симболични, како што се виски, мотори Харли Дејвидсон и Џинс.
Пред да стапи на сила, листата мора да биде одобрена од Европската комисија, но ова е само формалност, напоменува француската телевизија.
Европските контрамерки имаат за цел да компензираат, за прв пат, 2,8 милијарди евра штети за европската индустрија за увоз на европски челик (25 проценти) и алуминиум (10 проценти).
Ова бројка комисијата смета дека е “разумна”, притоа Комисијата смета дека постапката е целосно во согласност со правилата на Светската трговска организација (СТО).
Горенаведената листа беше поднесена од страна на ЕУ до СТО на 18 мај, а стоките наведени на неа се на територијата на САД.
ЕУ, исто така, би можела да наметне тарифи во износ од 3,6 милијарди евра за увоз на други американски производи, ако добие спорот против САД пред СТО откако ќе поднесе жалба до таа организација на 1 јуни, го заклучува БФМ.

Извор:РСА