Емиратите ја потпишаа програмата за поддршка на Сириските и Палестинските сирачиња во Либан

0
222

Бејрут, 20 јуни, 2018 година (ВАМ) – Амбасадата на Обединетите Арапски Емирати во Бејрут потпиша договор за соработка за да започне програма за поддршка на сирачиња организирана од Црвената полумесечина на Емирати, ЕРЦ и Шаржа хуманитарна организација, во присуство на Хамад Саед Ал Шамси, ОАЕ Амбасадор во Либан.سفارة الدولة في بيروت توقع اتفاقية مع "دار الفتوى" اللبنانية لتنفيذ برنامج "كفالة الأيتام". 1
Договорот беше потпишан од Мисијата за хуманитарни и развојни работи и Фондот Дар ал Фатва Закат во Либан, претставена од Шеик Зухаир Киббе, генерален директор на Дар ал Фатва.

Програмата е дел од улогата на ОАЕ во поддршката на либанските, сириските и палестинските сирачиња во Либан и ја одразува својата хуманитарна цел да им обезбеди најдобри услови за живот.
ЕРЦ ќе опфати 200 сирачиња за време на првата фаза на програмата, додека Шаржа хуманитарна организација ќе спонзорира уште 1.401.

Ал Шамси рече дека целта на договорот е да се поддржат и да се грижат за сираците, следејќи ги нивните здравствени, социјални и психолошки услови.
Тој додаде дека донаторските тела на Емирати не штедат за давање помош и давање, во согласност со визијата на основачкиот лидер, починатиот шеик Зајед бин Султан Ал Нахјан, по што следеше мудрото раководство на земјата, кое помогна да се обликува културата на давање.

Киббе ја пофали ОАЕ за своите хуманитарни иницијативи и постојаните напори да им обезбеди социјална сигурност на оние на кои им е потребна, особено сираците, а потврдувајќи дека Обединетите Арапски Емирати е лидер во добротворната работа и е модел за помагање на луѓето.
Тој, исто така, им се заблагодари на раководството и владата на ОАЕ, како и на хуманитарните организации и на луѓето, за нивната великодушност.

Извор:WAM / Рола Алгул / Хасан Башир