ЕУ повикана под итно да одобри средства за бегалците во Турција

0

Европската унија мора брзо да се согласи за втората транша од три милијарди евра за финансирање на сириските бегалци во Турција, изјавил денес европскиот комесар за миграции и внатрешни работи, Димитрис Аврамопулос.

На брифингот за новинарите во Брисел, Аврамопулос изјавил дека ЕУ и Турција мора да продолжат да го спроведуваат договорот ЕУ-Турција од март 2016 година.
Договорот од март до 2016 година помеѓу ЕУ и Турција има за цел да ја спречи нелегалната миграција преку Егејското Море и да ги подобри условите на сириските бегалци во Турција.

– Договорот покажа дека кога двете страни се обврзуваат и се трудат, може да се постигнат важни резултати. Враќањето на мигрантите е на ниско ниво, но за да се одржи ова, двете страни треба да ги задржат своите обврски – рече Аврамопулос.

Аврамопулос додаде дека тоа значи дека ЕУ треба брзо да испорача втора транша од три милијарди евра за сириските бегалци во Турција.
Според податоците на здружението за бегалци, Турција е дом на речиси 3,6 милиони сириски бегалци.
Од почетокот на 2018 година, Турција речиси потроши 30 милијарди долари за бегалци за да биде домаќин на тоа, според извештајот на турскиот парламент.
Во 2016 година, Турција беше прогласена за втора најхумана нација по САД.

За време на брифингот за новинарите, комесарот исто така рече дека, благодарение на договорот помеѓу ЕУ и Турција, илегалната миграција се сведе на минимум и условите за мигрантите се подобрија.

– Повеќе од 600.000 животи се спасени во текот на последните три години, благодарение на големите напори на земјите-членки со поддршка на значително зајакнати операции на ЕУ – додал Аврамопулос.

Извор:faktor