КУРЦ: Западен Балкан заслужува да биде дел од ЕУ

0

Европската унија ќе биде комплетна само кога земјите од Западен Балкан ќе се приклучат на овој сојуз на нации, изјавил австрискиот канцелар Себастијан Курц за Стразбур, презентирајќи ги приоритетите на Европскиот парламент за австриското претседателство со ЕУ.
Тој изјавил дека еден од трите приоритети на австриското претседателство ќе биде пристапот на Западен Балкан кон членството во ЕУ. Како останати приоритети, тој ги наведе безбедноста и борбата против илегалната миграција, како и дигитализацијата и автоматизацијата, со цел да се обезбеди просперитет на ЕУ.
“Западен Балкан не само што има европска перспектива што ја заслужува, туку и заслужува членство во ЕУ. Затоа ние ќе сториме најдобро што можеме за да го поддржиме процесот на нивно пристапување во ЕУ “, рече Курц.
Тој, исто така, рече дека ЕУ мора да биде активна во соседството за да обезбеди стабилност, безбедност и мир.
“Југоисточна Европа, а особено Западен Балкан, се блиску до Австрија”, рекол Курц.
Австрискиот канцелар побара земјите од Западен Балкан да дадат “искрена перспектива” и да овозможат стабилен напредок кон членството во ЕУ, со цел да победат други земји кои имаат влијание во регионот и да го завршат проектот на ЕУ.
“Треба да го завршиме проектот на ЕУ во одреден момент и да ги претставиме тие земји во Унијата да придонесат за напредокот на ЕУ, но исто така и да ги поддржат нашите основни вредности”, изјавил Курц.

Извор:cdm