Грчкиот весник Катимерини објавува видео и објави на Твитер на грчкиот премиер Ципрас , кој разговара со македонскиот премиер Заев и се договара со него за Договорот од Преспа.

Во заднина на Договорот за Преспа е разговорот меѓу  Алексис Ципрас и Зоран Заев каде е  “направена” одлуката за состанокот за потпишување на Договорот за што е снимено видео објавено од страна на Максим Mansion, пишува Катимерини.

Видеото почнува со снимки од Преспа, а потоа го откри разговорот на премиерите Ципрас и Заев, кој доведе до склучување  на Договорот.

“Зоран, ја знаеш месноста Преспа?”, вели Ципрас и продолжува:

“Тоа е Балканот. Ќе се соочам со тешкотии, ќе се соочиш со тешкотии, но еден ден историјата ќе не оправда”.

“Нова песна, ќе почнеме да пишуваме заедно денес, овде во Преспа. Наша цел не е тажна песна што се пеела  со векови. На нашиот јазик и на вашиот јазик. Во нашата земја и во вашата земја. Од нашиот народ и од твојот народ “, вели Ципрас во видеото во кое телефонски го кани премиерот Заев во Преспа за да се потпише историскиот договор меѓу двете земји.

MD