Стразбург: “Водата не е универзално човеково право“

0
За Европската унија питката вода не е воопшто човеково право и заедничко добро на сите нејзини жители.
Имено, Европскиот комитет за животна средина на Европскиот парламент во Стразбур, и покрај одобрувањето на амандманот за промоција на пристапот до вода за пиење, го одби барањето за признавање на водата како “заедничко и универзално добро”.
Комитетот за животна средина на Европскиот парламент го отфрли барањето на Right2Water, кое го потпишале 1,6 милиони граѓани на Европската унија и водата за пиење на ја призна како универзално човеково право.
И покрај протестите на радикалното лево крило, ако она што е во Европскиот парламент, како и претставникот на италијанското Движење со 5 ѕвезди (М5С), пратениците попуштиле пред лобито кое промовира “повеќекратна или повеќенаменска вода”, преведени на обичен јазик, на комерцијализација на водата за пиење.
За да ја оправдаат оваа одлука во Стразбур, експлицитно забраниле во непосредна близина на извор на вода да бидат било какви загадувачи, особено со олово, перфлуороалкил (PFAS) и штетни бактерии. Од друга страна, Европејците се охрабруваат да пијат вода од чешма и да кажат “збогум” на флаширана вода, дури и во рестораните, што исто така ќе го намали проблемот со пластични шишиња, истакнува Europa Today.
Накусо, Европската унија ќе побара од своите членки систематски да ја обесхрабрат потрошувачката на флаширана вода и истовремено да го зголемат бројот на јавни чешми. Сепак, проблемот со јавните чешми е дека водата пие директно од нив, или од дланката. За повторно да ја понесеме водата ни се потребни шишиња или поголеми садови, но тие не треба да се пластични.
Френсис Мишел Дантин, кој поднесе верзијата на одобрениот предлог, изрази задоволство од “прагматичниот и реален одговор на иницијативата” Right2Water “. Комитетот за заштита на животната средина тврди дека овој чин “го подобрува квалитетот на водата и снабдувањето со вода во Европа”. Исто така, тој тврди дека “новите граници за загадувачите ќе ги отстранат ризиците и ќе го ограничат нивното влијание врз цените на водата”.
“Лобито за мултиутилност победи”, беше жежок коментар од италијанскиот претставник Елоноре Еви (M5S), кој го застапува “остриот курс” на правото на пристап до вода и ги отфрла “сите промени кои водата не ја признаваат за општо добро”.
Органзиацијата ЕПСУ промотор на иницијативата Right2Water  разочарана е од одлуката. Јан Вилем Гудријан, генерален секретар на ЕПСУ, изјавил дека промотерите на иницијативата ќе продолжат да се борат до конечното одобрување на текстот на седницата на Европскиот парламент закажана во Стразбур помеѓу 22-ри и 25-ти октомври.
Извор:Europa Today