ОАЕ: Црвената полумесечина на Емиратите ќе финансира реставрација на две болници во Мали

0

БАМАКО, 24 октомври, 2018 година (ВАМ) – Црвената полумесечина од Емирати, ЕРЦ, потпиша договор за соработка со Министерството за здравство и хигиена во Мали за да ги промовира капацитетите на медицинскиот сектор во земјата.

Според договорот, ЕРЦ ќе финансира реставрација на две клучни болници во главниот град Бамако и ќе ги снабди со потребната медицинска опрема и набавки. Проектот исто така вклучува и реставрација на болници Point G и Gabriel Tore и обезбедување на лабораториска опрема, мрежа за чиста вода, општо одржување на двете болници и подобрување на нивната медицинска и терапевтска ефикасност.ط§ظ„ظ‡ظ„ط§ظ„ ط§ظ„ط£ط­ظ…ط± ط§ظ„ط¥ظ…ط§ط±ط§طھظٹ ظٹظˆظ‚ط¹ ط§طھظپط§ظ‚ظٹط© طھط¹ط§ظˆظ† ظ…ط¹ ظˆط²ط§ط±ط© ط§ظ„طµط­ط© ظپظٹ ظ…ط§ظ„ظٹ. 2

Договорот за соработка неодамна беше потпишан од Мохамед Салем Ал Џунаиби, шеф на делегацијата на РКЕ, кој беше во посета на Мали за спроведување на неколку хуманитарни задачи, а од страна на д-р Самба Отман, министерот за здравство и хигиена во Мали.

Д-р Мохамед Атеек Ал Фалахи, генерален секретар на ерц, истакна дека здравствените проекти што треба да се спроведат во Мали ја одразуваат улогата на раководството на ОАЕ за поддршка на развојните напори во Мали. Тој истакна дека овие проекти постојано се следат од страна на Х.Х. Шеик Хамдан бин Зајед Ал Нахјан, претставник на владејачката во Ал Дифра регион и претседател на ЕРЦ.

Отман изрази благодарност и благодарност од страна на неговата земја за ОАЕ за хуманитарна поддршка на луѓето за време на кризите во кои беше сведок, притоа истакнувајќи дека ОАЕ обезбедува значителна помош за бегалците во Мали.

Тој му се заблагодари на ЕРЦ за неговата континуирана поддршка и истакна дека договорот е одлична иницијатива од РКЕ за да го промовира своето присуство во земјата и неговото внимание за подобрување на здравствениот сектор.

ЕРЦ ги засили своите здравствени, хуманитарни и развојни напори во земјата од влошувањето на ситуацијата таму и водеше меѓународен сојуз кој вклучуваше многу меѓународни хуманитарни организации за да се соочат со хуманитарните предизвици. Проектите на РКЕ во земјата во здравствениот сектор беа насочени кон подобрување на здравјето и благосостојбата на децата и мајките преку распределба на здравствена програма која се состои од обезбедување на здравствена заштита на деца под пет годишна возраст кои страдаат од неисхранетост, како и бременост и мајките доилки.

Проектот кој беше имплементиран во УНИЦЕФ, имаше придобивки околу 345.600 деца и 80.000 бремени жени, при што 95 проценти од децата добиваа вакцини против дифтерија, пертусис, тетанус, перзистентни инфекции, хепатитис и мали сипаници. Проектот исто така покриваше 80 проценти од бремените жени и новородените бебиња.

Извор:WAM / Nour Salman