Историски ден за Емиратите: Лансиран сателитот KhalifaSat направен во вселенскиот центар Мохамед бин Рашид

0
Нов историски ден за Обединетите Арапски Емирати .. лансирањето на “Khalifa’ll” првиот арапски сателит направен од раце на нашите емирќани (100%).
Национална станица во која синовите на ОАЕ ја докажаа својата способност .. и нивната зрелост .. и нивното знаење ..- стои во пораката објавена на фејсбук профилот на шеикот и владетел на Дубаи Мохаммед бин Рашид Ал Мактум.
Image may contain: 5 people, people standing

KhalifaSat успешно лансиран во вселената денес од вселенскиот центар Танегашима во Јапонија на ракетата Х-IIА.

KhalifaSat е првиот сателит дизајниран од Емиратите, произведен со 100% локална експертиза и развиен во чисти простории во технолошките лаборатории во Space Technology Laboratories на вселенскиот центар Мохамед бин Рашид. Сателитот е еден од најтехнолошки напредните далечински сензори за набљудување, со пет патенти регистрирани.

Сликите обезбедени од сателитот ќе се користат во урбанистичкото планирање и управување, обезбедувајќи ефективна оптимизација на користењето на земјиштето и реални предлози за инфраструктура. Сликите, исто така, ќе се користат за да се развијат детални мапи на целните области и да се следат поголемите инженерски и градежни проекти.

Во областа на заштитата на животната средина, КалифаСат ќе ги следи промените во животната средина локално и на меѓународно ниво за поддршка на глобалните напори за зачувување на животната средина. Од сателитот исто така се очекува да обезбеди детални слики од ледените капаци на Северниот и Јужниот пол, помагајќи да се откријат ефектите од глобалното затоплување."ط®ظ„ظٹظپط© ط³ط§طھ" ظٹط³طھظ‚ط± ظپظٹ ظ…ط¯ط§ط±ظ‡ ط¨ظ†ط¬ط§ط­. 4"ط®ظ„ظٹظپط© ط³ط§طھ" ظٹط³طھظ‚ط± ظپظٹ ظ…ط¯ط§ط±ظ‡ ط¨ظ†ط¬ط§ط­. 3"ط®ظ„ظٹظپط© ط³ط§طھ" ظٹط³طھظ‚ط± ظپظٹ ظ…ط¯ط§ط±ظ‡ ط¨ظ†ط¬ط§ط­. 2"ط®ظ„ظٹظپط© ط³ط§طھ" ظٹط³طھظ‚ط± ظپظٹ ظ…ط¯ط§ط±ظ‡ ط¨ظ†ط¬ط§ط­. 7"ط®ظ„ظٹظپط© ط³ط§طھ" ظٹط³طھظ‚ط± ظپظٹ ظ…ط¯ط§ط±ظ‡ ط¨ظ†ط¬ط§ط­. 1"ط®ظ„ظٹظپط© ط³ط§طھ" ظٹط³طھظ‚ط± ظپظٹ ظ…ط¯ط§ط±ظ‡ ط¨ظ†ط¬ط§ط­. 6"ط®ظ„ظٹظپط© ط³ط§طھ" ظٹط³طھظ‚ط± ظپظٹ ظ…ط¯ط§ط±ظ‡ ط¨ظ†ط¬ط§ط­. 5