ДЕМОГРАФСКА СЛИКА НА ДУБАИ: Бројки кои ќе ве изненадат

0

Бројот на жители на Дубаи во првите три четвртини од 2018 година е зголемен за 7,7 отсто во споредба со претходната календарска година и изнесува 3.136.400 жители, објави статистичкиот центар на Дубаи (ДСК).

Од другите шест емирати во Дубаи секој ден доаѓаат уште 1.155.000 луѓе, што на дневно ниво го прави повеќе од четири милиони луѓе да поминат низ Дубаи. Зголемувањето на населението се должи на фактот дека Дубаи ја консолидира својата позиција на листата на меѓународни трговски центри кои привлекуваат инвеститори и таленти од целиот свет.

Во однос на домицилната популација, преднаќат жените -Емирчанки имаат 50,5 проценти, а нивните сонародници 49,5 проценти.

Сепак, постои сосема поинаква ситуација со странци кои го избраа Дубаи како место за живеење – има околу 2,2 милиони мажи а  жени нешто повеќе над 940.000. Имено, повеќето од мажите од странство вработени во Дубаи живеат во овој град без нивните семејства.

Според најновите податоци, дури 66,45 проценти од населението во Дубаи се млади луѓе на возраст од 20 до 44 години.

Во последните 137 години, бројот на луѓе во Дубаи се зголеми на 261 пати! Податоците покажуваат дека во 1881 година само 12.000 луѓе живееле во Дубаи. Пред 43 години, овој град-емират избира 183.187 луѓе како место за живеење, а потоа бројот на населението забележа рапиден раст во – 2.000- година. Во Дубаи имало 862.387 луѓе, пет години подоцна тој број беше речиси двојно зголемен (1.321.453), а во 2010 година Дубаи како место за живеење го избрале 1.905.476 луѓе од целиот свет.

Највисок раст е забележан помеѓу 2015 и 2018 година. Во 2015 година живееле 2.446.675 жители во Дубаи, а до крајот на третиот квартал од оваа година, овој број се зголеми на 3.136.400.

Извор:BIRO