Бразил ќе ја премести амбасадата од Тел Авив во Ерусалим

0

Бразил ќе ја премести својата амбасада во Израел од Тел Авив во Ерусалим, објави новоизбраниот бразилски претседател од екстремната десница, Јаир Болсаонаро, со што после САД го превзеде овој контроверзен чекор. – Како што истакнав претходно за време на мојата кампања, имам намера да ја префрлам бразилската амбасада од Тел Авив во Ерусалим. Израел е суверена држава и ние треба да го почитуваме тоа – објавил Болсанаро на Твитер, во потег што ќе предизвика негативни реакции меѓу Палестинците и остатокот од светот.

Болсонаро во своите интервјуа изјави дека Израел треба да има право да одлучи каде е нејзиниот главен град, исто како што Бразил го премести својот капитал од Рио де Жанеиро во Бразилија во 1960 година.

Израел го смета целиот град за свој вечен град, додека Палестинците Источен Ерусалим го сметаат за главен град на нивната идна држава, додека е постигнат меѓународен консензус дека статусот на целосен град мора да се реши преку преговори меѓу двете страни.

Израел го окупираше Ерусалим во војната во Блискиот Исток во 1967 година, а подоцна го анектираше во потег што никогаш не го признава меѓународната заедница, објави АФП.

Извор:(Vijesti / ФЕНА)