ТУСК: Излегувањето на Полска од ЕУ е можно, и Касчински го има тој план, иако тоа го негира

0

Не е важно дали властите во Варшава планираат да ја извадат земја од Европската унија или не, самиот процес и разговорите во таа насока се опасни, изјавил претседателот на Европскиот совет, Доналд Туск. Тој посочи дека ако дојде до Полекс, желбата на Полјаците да останат во ЕУ ќе биде нешто помала отколку во случајот со Обединетото Кралство, кое повеќе не може да се “спаси”, пишува весникот на Виборца.

“Не е важно дали Јарослав Качињски ја напушта ЕУ или само ќе  започнат процесите кои ќе завршат со тоа”, изјавил претседателот на Европскиот совет Доналд Туск во разговор со новинарите.

Туск истакна дека ЕУ има искуства со поранешниот британски премиер, кој прв ја измисли идејата за референдум, а потоа направи се што можеше за да ја задржи Велика Британија во ЕУ, но безуспешно.

“Според мое мислење, европските прашања треба да бидат попаметни од претставниците на владејачката Партија на правдата и внатрешните работи во Полска”, истакнал Доналд Туск

Накратко, Polex, односно излегувањето на Полска од ЕУ, за жал, не е само поради тоа што Јарослав Качински има таков план, иако мора да веруваме дека тоа не е она што самиот го вели. Проблемот е што ниту Камерон немаше план за излегувањето на Велика Британија од ЕУ “, повтори Туск.

“Се плашам дека желбата да се задржи Полска по секоја цена во Европа е малку помала отколку во случајот со Обединетото Кралство”, предупреди претседателот на Европскиот совет, додавајќи дека ситуацијата е сериозна и ризиците се екстремно високи.

Туск исто така рече дека на 11-ти ноември, на 100-годишнината од независноста на Полска, ќе присуствува на официјалната церемонија во Варшава. Како што истакна, не затоа што бил поканет од претседателот Анджеј Дуда или претставници на владејачката партија, туку затоа што тој смета дека тој ден треба да биде на гробот на незнајниот војник.

“Исто така, одбив да дојдам со претседателот Макрон на меѓународната церемонија во Париз, бидејќи за мене е очигледно дека како шеф на Европскиот совет за 100-годишнината од независноста на Полска морам да бидам во Варшава”, заклучува политичарот.

Извор:Gazeta Wyborcza