Велика Британија одби да му го врати златото на Венецуела

0

Според тврдењата на The Times, „Bank of England“ одбила на Венецуела да му го врати златото во вредност од 420 милиони фунти (околу 550 милиони долари).

Британските власти истрајуваат на тоа како “треба да се усвојат неопходните одлуки за спречување на перење пари“. Тие вклучуваат и добивање појаснување од владата на Венецуела за тоа како оваа земја од Латинска Америка планира да го користи овој благороден метал “, објавија британските медиуми.

Британската страна е загрижена дека претседателот на Венецуела Николас Мадуро “може да го присвои златото што му припаѓа на државата” и да го користи за неговите лични интереси, пишува Тајмс.

Претходно, агенцијата Ројтерс објави дека Венецуела сака да врати 14 тони злато во земјата што се чува во англиската банка поради страв од санкции од САД кои би можеле да бидат блокирани. Каракас се обидува да го стори речиси за два месеца.
Американскиот претседател Доналд Трамп се обидува да наметне санкции кои ќе ги блокираат операциите на Венецуела со резервите на злато, а исто така ќе го бранат учеството на САД во операциите “во секторот на венецуелското производство на злато”.

Извор:geopolitikanews