Црвената полумесечина на Емиратите со нова хуманитарна помош за 71.000 жители на Јемен

0

Ходеида, 4 декември, 2018 година (ВАМ) – Црвената полумесечина на Емирати, ЕРЦ, во текот на изминатите 10 дена дистрибуираше преку 350 тони храна и основни средства за луѓето во ослободените области на Јеменското крајбрежје."ط§ظ„ظ‡ظ„ط§ظ„ ط§ظ„ط£ط­ظ…ط± ط§ظ„ط¥ظ…ط§ط±ط§طھظٹ" ظٹظˆظپط± ط§ظ„ظ…ظٹط§ظ‡ ط§ظ„ظ†ط¸ظٹظپط© ظ„ظ€21 ط£ظ„ظپ ظٹظ…ظ†ظٹ 3

Помошта е дел од тековните напори на ЕРЦ за поддршка на Јеменските семејства кои се соочени со сегашни хуманитарни услови.

Повеќе од 71.000 Јеменци, кои се претежно деца, жени и стари лица, имаат корист од помошта, која е дел од напорите на ЕРЦ за дистрибуција на помош, постигнување на безбедноста на храната и обезбедување основни барања за јеменските семејства.
Помошта, која беше дистрибуирана до 15 ослободените области на брегот на Црвеното Море, кои страдаат од тешки хуманитарни услови, има за цел да ги поддржи оние што беа погодени од опсадата што ја започнаа милитантите од Хути."ط§ظ„ظ‡ظ„ط§ظ„" ظٹظپطھطھط­ 15 ظ…ط¯ط±ط³ط© ط¹ظ„ظ‰ ط§ظ…طھط¯ط§ط¯ ط§ظ„ط³ط§ط­ظ„ ط§ظ„ط؛ط±ط¨ظٹ ظ„ظ„ظٹظ…ظ† ط¨ط¹ط¯ طھط£ظ‡ظٹظ„ظ‡ط§ ظˆطھط£ط«ظٹط«ظ‡ط§. 2

Политиката на Обединетите Арапски Емирати за испраќање помош за помош за помош за поддршка на ранливите и сиромашни јеменски семејства е хуманитарен приоритет на ЕРС во Јеменското крајбрежје.

Во истиот контекст, ЕРЦ продолжува да ја проценува здравствената состојба на јеменските семејства во оддалечените области и да обезбеди третман преку својата мобилна клиника, која од септември доживеа повеќе од 4.700 луѓе во Ходида.

Извор:WAM / Esraa Ismail / Rasha Abubaker