Истанбул: Колевка на цивилизацијата и град богат со места за истражување

0

Истанбул, колевка на цивилизацијата и некогашен дом на Римската, Византиската и Османлиската Империја, со векови продолжува да ги привлекува луѓето од сите сфери со својата колоритна историја, пишува Anadolu Agency (AA).

Со своите уникатни улици, историски храмови, Босфорот што поврзува два континенти, софистицираните острови и музеи кои ја расветлуваат светската историја, Истанбул чека на своите гости за да го сподели ова искуство.

Места кои задолжително мора да се посетат од страна на локалните жители и туристи се Аја Софија, Топкапи Сарајот, Џамијата „Султан Ахмед“ и Цистерната Базилика.

Покрај тоа, посетителите што сакаат да патуваат низ времето можат да ја истражат Сулејмановата џамија, уникатното дело на турскиот архитект Мимар Синан, Египетскиот пазар со своите автентични мириси, најстариот покриен пазар во светот „Капали чаршија“ и Археолошкиот музеј во Истанбул, кој е стар 127 години.

Мистичната атмосфера на Момината кула, тврдините со поглед кон Босфор, паркот „Ѓулхан“ со повеќе од 90 дрвја, познатата „Бања Хасеки Хурем Султан“ и малата улица „Согукчешме Сокаги“ полна со дрвени куќички со еркери, ги примамуваат оние лица кои бараат алтернативно патување во градот.

– Осмо светско чудо –

Аја Софија, која од страна на историчарите е наречена „Осмо светско чудо“, е еден од најпосетените музеи во светот во однос на историската уметност и архитектура, а своите посетители ги пречекува со сите свои убавини.

По нејзината реставрација за време на османлиската ера и минарињата што ги додаде Мимар Синан, Аја Софија стана еден од најважните споменици на светската архитектура.

Големата атракција Палатата Топкапи – административен, образовен и уметнички центар – се користела во Османлиската Империја речиси 400 години.

Историските приказни и богатата колекција на споменици и уметнички дела ја прават Топкапи Палатата една од најспектакуларните палати во светот.

Позната по своите шест минариња и својата боја, Џамијата „Султан Ахмед“ продолжува да биде во центарот на вниманието веќе четири века, благодарение на своите естетски елементи на турско-исламските компоненти што ги носи.

Местото изградено на вториот од седумте ридови во Истанбул е исто така важно во смисла на зачувување на сите убавини и суптилности на уметноста и естетиката од 17 век.

Цистерните изградени за задоволување на потребите со вода во византискиот период, во моментов му служат на туризмот во областа на културата и уметноста. Цистерните како Базилика, Нуруосманије, Бинбирдерек и Хиподром се дел од културното богатство на Истанбул.

– Пазар (Чаршија) кој мириса на цимет и каранфилче

Египетската чаршија или Египетскиот пазар, во кој се продаваат секаков вид билки и зачини, бил завршен во 1667 година, а привлекува внимание особено со својот мирис на цимет и каранфилче.

Египетскиот пазар е најважен дел од Патот на свилата (поим што се однесува на низа трговски и културни патишта) во Истанбул.

– Чаршија стара 5 века –

Капали чаршија се смета за еден од најважните и најстари трговски центри на Истанбул повеќе од 500 години, привлекувајќи ентузијасти од сите возрасти и инкорпорирајќи богата културна структура.

Археолошките музеи во Истанбул ги угостуваат оние што сакаат да патуваат низ коридорите на историјата и да ја видат еволуцијата на цивилизациите. Се сметаат за првите 10 музеи во светот дизајнирани како музејска зграда.

Истанбулските археолошки музеи се дом на некои од најважните дела на светот, како што се Александровиот саркофаг и Кадешкиот договор.