Британската војска ќе урива дел од куќата на Сргеј Скрипал во Солсбери

0

Иако е во многу добра состојба, покривот на куќата и гаражата на поранешниот руски шпион Сергеј Скрипала во Солсбери ќе бидат уништени, а работите ќе ги врши британската армија, пренесува на Скај Њуз. Сите материјали се планираат да бидат пакувани и запечатени пред транспортирањето. По уривањето, на местото на урнатите покриви на куќата и гаражата ќе биде поставена нова.

Sky News потсетува дека на 5 март минатата година, Сергеј Скирал и неговата ќерка Јулија биле отруени со нервниот агент Новичок, кој, наводно, бил испрскан на кваката на вратата од неговиот дом.

Оттогаш се работи на чистење и деконтаминација, а ова ќе трае уште четири месеци, додека воените групи ќе бидат ангажирани во демонтажа и отстранување на покривот на куќата и соседните гаражи. Сите материјали ќе бидат спакувани и запечатени на лице место пред да се испраќаат. Оваа работа се очекува да трае околу две недели.
По завршувањето на работата што ќе ја спроведе армијата, изведувачите ќе пристигнат на местото кое ќе изгради нови покриви за куќата и гаражата.

По наводното труење на Сергеј и Јулија Скипал во Солсбери, британската премиер Тереза ​​Мај ја обвини Русија за употреба на хемиско оружје на британска територија. Руската страна категорично негира каква било вмешаност во овој инцидент.