Турција: Несекојдневна традиција на капење на коњи и крави во топлите бањи на Битлис

0

Природните извори на топла вода во селото Будакли во близина на Битлис во југоисточна Турција во текот на целото лето угостува стотици луѓе кои таму се лечат, а бањите во зима добро им доаѓаат на мештаните да ги капат коњите и стоката,објави агенцијата Анадолу (АА).

Turska: Nesvakidašnja tradicija kupanje konja i krava u toplim banjama kod Bitlisa plijeni pažnju

Станува збор за извори на вода од 40 степени Целзиусови, кои што е исклучително е корисно за коњите и добитокот за време на зимскиот период, кога надворешните температури достигнуваат 15 степени под нулата.

Image result for Tradicija u Turskoj: Kupanje konja i krava u toplim banjama

Локалните селани се уверени дека лековитите својства на тополите бањи добро им доаѓаат на добитокот во студените денови од годината.

Image result for Tradicija u Turskoj: Kupanje konja i krava u toplim banjama

Со цел да се добијат поголеми количини и подобар квалитет на млеко, а со цел да ги задржат своите коњи за претстојната пролетна работа во полињата, сточарските фармери секојдневно секојдневно во бањите ги капат кравите и коњите.

Image result for Tradicija u Turskoj: Kupanje konja i krava u toplim banjama

Храбрите момчиња, исто така, ја искористат можноста да пливаат во топла вода од снегот опкружен со езерото, што дава необичен поглед кој привлекува бројни фоторепортери.