Причина за “смртта” на италијанските војници – Осиромашен ураниум и тишината за несаканите ефекти од вакцината

0

Минатата година во Италија заврши петгодишна истрага за масовните и необјаснети смртни случаи меѓу италијанските војници, првенствено меѓу оние кои беа во воени зони и т.н. хуманитарни мисии на Пактот на НАТО.

Осиромашен ураниум и молчење за “нејасната практика” на вакцинирање на војниците.

Осиромашен ураниум? Тоа е тема уште од времето кога од БиХ и подоцна од Косово се враќаа првите италијански војници кои служеа во мировните мисии на Обединетите нации на овие простори, кои подоцна започнаа да заболуваат рак и разни други болести.

Сепак, затоа секогаш се известувало многу малку и сè било брзо архивирано. Статии на оваа тема се уште се објавуваат денес во онлајн изданија на дневни весници, но со погрешни наслови како “Повеќе од илјада болни морнари”, што е новинарски трик на модерната ера кога се сака читателот да не оди подалеку од насловот на текстот и намерно или намерно да се одбиваат да ги прочитаат целиот текст на паметниот телефон или на домашниот компјутер.

Всушност, италијанската војска е погодена од сериозни болести и лекуваат најмалку 4000 војници, а до почетокот на 2019 година имало 340 смртни случаи.

Тука станува збор за “воен билтен” составена од италијанскиот комитет за одбрана со кој претседаваше сенаторот Џан Пјетро Скану, поранешен реформатор, кого Демократската партија на Ренци не го номинира повторно на општите избори на 4 март 2018 година.

По доаѓањето на новата коалициска влада на Лигата / М5С, откажувањето од “тивкиот масакр” на италијански војници, често ангажирани во мисии во странство, прашање е кое повторлно се актуелизирало.

“Тишината на медиумите посебмо е срамотна  кога станува збор за вакцините што им се даваат на војниците. Заедно со изложеноста на осиромашен ураниум, вакцините се уште еден сомнителен извор на сериозни болести пријавени од страна на комисијата “, вели Патриција Скана од Движењето Рузвелт (Movimento Roosevelt).

Top GAU-8/A 30X173 A-10 DU municija
ФОТО: Полнење на топ GAU-8 / со муниција 30mm x 173mm

Нејзините обвинувања ги потврди и Иван Кататано, потпретседател на комисијата, застапник на М5С, кој беше именуван во мешовитата работна група која сега учествува на јавна дебата во Торино, која прерасна во конфликт со Патриција Скана. Нивната цел е да посочат и да ги отстранат сериозните медиумски поплаки во врска со предметот што ги тишти илјадници италијански семејства, почнувајќи од оние чии синови, сопружници или татковци се во воена служба.

Освен што ја признаваат врската помеѓу туморот и изложеноста на осиромашен ураниум, весникот Blasting News вели дека финалниот извештај на комитетот за одбрана “нагласува дека практиката на вакцинација е еден од факторите кои ги покосиле италијанските војници”. Премногу смртни случаи и премногу млади војници кои се борат против ракот.

“Посебен акцент е ставен на изложеноста на војската на одредени хемиски, токсични и радиолошки фактори со можен патоген ефект, поради употребата на осиромашената ураниумска муниција, дисперзија во животната средина на наночестички од тешки минерали по експлозијата на воениот материјал и можните интеракции”, се вели во извештајот.

Истрагата траеше пет години и беше спроведена од 30 италијански претставници, поддржани од научен тим со задача да обезбедат потребна медицинска поддршка за да ги истражат причините што довеле до смрт на италијански војници.

Досието јасно наведува “како воените вакцини се идентификувани како еден од факторите кои довеле до појава на сериозни болести во италијанската армија и смрт на некои војници”. Целиот извештај е објавен на веб-страницата на Иван Каталан.

Како што веќе беше истакнато во краток и привремен извештај од јули 2017 година, комисијата после пет години по вакцинирањето на војниците утврдила дека ваквинирањето на војниците вклучува прецизни ризици: проблеми со имуносупресија, хиперемимунизација, автоимуни болести и преосетливост.

Thunderbolt A-10 municija
ФОТО: куршум со осиромашен ураниум bullet PGU-14 API за топ GAU-8 / A Avenger (на просторот на Косово се наоѓаат преку 38.000 од овие куршуми на 112 локации)

Ова тврдење е потврдено со анализа на јавни документи за користените вакцини, како што се летоци и листови со технички податоци. Конкретно, самите фармацевтски компании “бараат примена на соодветни мерки на претпазливост за администрација на вакцината и, меѓу другото, здравствениот статус на војник или на лицеѕо на кое му се дава”. Во својот документ, истражниот комитет повикува на “усвојување на принципот на претпазливост, не како што претходно се применувало, бидејќи причинско-последичната врска помеѓу вакцинирањето и (нуспојавите) несаканите ефекти кои ги пријавиле истите фармацевтски компании не може да биде исклучена”.

Комитетот, исто така, повикува монодозни и моновалентни вакцини исто така да бидат “чисти” вакцини, односно без токсични супстанции што во моментот се користат во нивното производство. Исто така, вакцинирањата мора да се спроведуваат во рамките на системот за јавно здравје, со воени протоколи, како и задолжителни превентивни тестови и активен мониторинг по вакцинацијата.

Всушност, препораките на Комитетот за одбрана ги содржат истите барања на италијанските родители против задолжителна вакцинација и се залагаат за слободен избор за вакцинација или не за нивните деца. Од своја страна, Патриција Скану внимателно ја следела работата на комисијата, темелно студирајќи го и “потресот” заради задолжителното вакцинирање кое ги загрижи италијанските родители. За движењето Рузвелт, кој се противи на “Уредбата на Лоренсин”-“Dekretu Lorenzin” како “неприфатлив метод за наметнување вакцинацијата, која не е мотивирана од прави медицински итни случаи”, Патриција Скану спроведила темелна и непристрасна студија на оваа тема.

Таа заклучила дека една е работа е препорака за употреба на нови вакцини, со сите неопходни мерки на претпазливост, а сосема други да го обврзат семејството на таа пракса, бидејќи во Италија нема загрижувачки епидемии.

После сё, тишината на медиумите за здравствената катастрофа што ја погоди италијанската војска беше нечуена. Тишината, според Патриција Скана, го крши членот 21 од Уставот на Република Италија, кој гласи: “Печатот не може да биде предмет на ауторизација или цензура”.

“Пред сè, соочувајќи се со заканувачката ситуација за демократијата, потребна ни е транспарентност. Мораме да реагираме. Италијанскиот народ го сочинуваат луѓе, а не послушни слуги, а граѓаните, вклучувајќи ја и армијата и нивните семејства, имаат право да знаат “, заклучува Патриција Скана.

Извор:logicno.com