“Северен тек 2” и отворените закани на американскиот амбасадор во Германија

0

Ако, порано од Берлин, бараше “добро да размисли” за изградба на гасоводот “Северниот тек 2”, американскиот амбасадор во Германија, Ричард Гренел, минатата недела отворено се закани со санкции против неколку германски компании за учество во овој проект, кои според негово мислење “ја поткопуваат” безбедноста на Украина и на ЕУ.

Марко Мејер за Contra Magazine пишува “како Гренел сака во Германија да глуми колонизатор, но е многу повеќе е загрижен за интересите на Вашингтон во Европа”.

САД со санкции им се заканија на германските компании ако не го одбијат нивното учество во проектот за рускиот гасовод “Северниот тек 2”, чија цел е подобрување на снабдувањето со природен гас во Европа, пишува Contra Magazin.

“Тоа го направи амбасадорот на САД во Сојузна Република Германија. Ричард Гренел, кој ужива улога на колонизатор во Германија “, вели авторот Марко Мејер.

“Американскиот дипломат испратил писмо со отворени закани за раководството на германската група и повторно беше вмешан во внатрешните работи на Германија”, вели новинарот на Contra Magazine.

Според американскиот амбасадор во Германија, компаниите кои ја поддржуваат изградбата на рускиот гасовод “Северниот поток 2” наводно “активно ја поткопуваат безбедноста на Украина и на Европската унија”.

Всушност, авторот на статијата е убеден дека Ричард Гренел е многу повеќе загрижен за интересите на САД во Европа.

“Украина, на крајот, служи како генератор на тензии во односите со Руската Федерација. Така, Северноатлантската алијанса може да го продолжи својот агресивен курс кон Русија. Покрај тоа, Американците сакаат да ги продадат своите валкани и скапи гасни шкрилци во Европа, што не е лесно за американските извозници поради поволните услови за продажба на гас што ги нуди Русија “, објаснува новинарот на Contra Magazine.