Израелската полиција го претепала директорот на комплексот Ал Акса

0

Израелската полиција денес го претепала Шеик Омар Кишвани, директор на комплексот Ал-Акса, кој се наоѓа во Стариот град на Окупираниот Источен Ерусалим, јави агенцијата Анадолу (АА).

Фирас Дибс, портпарол на Исламската администрација на Вакуфот во Ерусалим, изјавил дека шеикот Кишвани бил повреден и однесен во болница.

Во писмена изјава, се наведува дека здравствената состојба на шеикот Кишвани е стабилна, но дека тој ќе биде задржан на леување болницата.

Во исто време, Дибс изјави дека и понатаму има силни тензии во комплексот на Ал-Акса, кој ескалирал ова утро кога еден израелски полицаец бил спречен да се обиде да влезе во Куббету Сахру со еврејска капа на главата.

Израелските сили побараа итно отворање на “Куббету Сахара” и му се предаде на директорот на објектот кој се грижи за комплексот.

Комплетот Ал-Акса се протега на 15 проценти од површината на старото јадро на Ерусалим под израелска окупација и претставува точка на приклучување кон трите најголеми монотеистички религии во светот.

После Месџиду -Л Харем во Мека и џамијата на пратеникот во Медина, Ал-Акса е трето најважно место за муслиманите.