САД заради воведување на такси на Србија и БиХ му ја ускрати визата на Харадинај

0

Косовскиот премиер Рамуш Харадинај не добил американска виза, така што тој нема да може да учествува во работата на конференцијата на Балканот во почетокот на февруари, дознава Ал Џезира Балкан од извору на Стејт департментот.

Како што известува Вашингтонскиот новинар на Ал Џезира Балкан од Вашингтон, Харадинај претходно доби покана за учество на конференцијата, која се одржува на 6-ти февруари.

Сепак, извор од Стејт департментот потврди дека Харадинај не добил велзна виза заради воведување на такси на Србија и Босна и Херцеговина.

Харадинај требаше да учествува на оваа конференција, а неговото недоаѓање на Ал Џезира Балкан и` го потврдил еден од еден организаторите.

Косовскиот премиер денеска најави дека косовската Влада е подготвена привремено да ги суспендира даноците за стоки на Србија и Босна и Херцеговина со меѓународните гаранции за потпишување на конечниот договор што ќе резултира со признавање на Косово.

Тој на Фејсбук напиша дека таксите ќе останат во сила “сè додека постојат предлози за неуспешни состаноци, без цел и јасно дефинирани рокови, без хармонизирани договори, без меѓународни гаранции дека ќе биде потпишан конечен договор кој ќе резултира со признавање”.

На почетокот на ноември, Косово воведе данок од 10 отсто, како заштитни мерки за увоз на производи од Србија и БиХ, а неколку недели подоцна, данокот на производи од двете земји се зголеми на дури 100 отсто, и покрај негодувањата на меѓународната заедница.