Заострување на односите: Германското МНР писмата на американскиот амбасадор ги нарече провокација

0
Американски амбасадор: richard-grenel

Американо-германските односи никако да дојдат на “зелената гранка”. Во понеделникот, 14 јануари, германското Министерство за надворешни работи реагираше на писмата на американскиот амбасадор во таа земја, Ричард Гренел, кој му ги испрати на низа германски компании кои учествуваа во проектот за гасоводот Северен ток 2. Овој потег на американскиот дипломат МНР го означи како провокација (инфо: Ханделсблат).

Имено, вчера германска Билд ја објави информацијата според која Гренел испратил писма до седиштето на неколку германски компании, со кои индиректно им даде до знаење за можните американски санкции против нив за учество во проектот “Северен ток 2”. Американскиот амбасадор во Берлин подоцна објасни дека ова не треба да се сфати како закана, туку како “јасен израз на американската политика”.

Откако германските компании компании добија писма, тие контактирале со германското Министерство за надворешни работи каде им било советувано да се воздржат од одговарање.

Германскиот медиум Шпигел вели дека германската влада и МНР денес ќе разговараат за овој невообичаен случај и ќе одлучат дали да одговорат “на Гренел и неговите нови провокации” и каква реакција таа треба да биде.

Ја донесуваме содржината на контроверзното писмо на Гренел:

“Како што знаете, САД цврсто се противи на” Северниот тек “… Нафтоводот ќе предизвика сериозни геополитички последици за нашите европски сојузници и партнери. Нашата загриженост ја делат многумина. Членки на ЕУ од Источна Европа, многу влади во Западна Европа и Канада се засили против проектот. Овие партнери ја делат нашата загриженост за растечката агресивна политика на Русија, особено употребата на енергетските ресурси на Москва како политичко и економско влијание. Затоа, во име на мојата влада, ја молам Вашата компанија да ги разгледа опасностите што овој проект ги има за европската енергетска сигурност, како и штета на (нејзината) репутација и ризикот од санкции поврзани со тоа. ”

Се разбира, овие писма не можат да се разберат на друг начин освен прикриена закана против санкциите против германските компании. Очигледно, САД, кои, покрај гореспоменатите геополитички причини и “загрижености” за европската енергетска безбедност, имаат свои енергетски интереси на европската територија, што, се разбира, не го кријат. Се разбира, станува збор за пласирање на американскот течен гас ЛНГ (LNG), чиј значителен пораст не е возможен без ограничување на растот на испораките рускиот гас на новите гасоводи во Европа. Првенствено се работи за “Северниот поток 2”, но исто така и за другиот крак на гасоводот “Турски поток”, која останува како опција за снабдување на Југоисточна и Централна Европа, доколку за нејзината согласност и цврсти гаранции ги одобри Брисел.

Извор:geopolitikanews