Демографска зима во Европа – ОН тврди дека прв на светот ќе исчезне Балканот

0

Падот на наталитетот до нивото на изумирање на народи не е незапирлив феномен, а битката против овој негативен тренд може да се води низ политиките кои семејството семејството го ставаат во срцето на општеството, мислење е на Виталиј Сазин Сергеевич, истражувач на престижната Висока школа за економија во Санкт Петербург.

Сепак, сè вели дека Западот, вклучувајќи ги и земјите од поранешниот социјалистички табор и Западен Балкан, тргна по патот на демографското исчезнување, а неколкуте квалитативно мали пронаталитетни иницијативи квалитативно кои се преземени за да се спротивстават на драмата на празни колевки немаа никаков ефект.

Според проекциите за идната динамика на светското население произведено од светските изгледи за население и светските шеми за плодност од страна на Обединетите нации, од сега до 2100 година, во Европа ќе се случи најбрзата, најсериозна и најинтензивна депопулација на планетата.

Особено погодени ќе бидат медитеранските земји, како што се Шпанија, Португалија и Италија и Балканот, првенствено Романија, Бугарија и Србија, кои ќе страдаат од најтешкото демографско крварење, бидејќи стапката на наталитет е значително под таа стапка од 2,1 деца по жена , неопходни за природна замена на една генерација со друга.

Помеѓу 2010 и 2016 година, бројот на жители во Европа се зголемил за само 0,14%, а до 2050 година ООН проценува дека бројката на тековното население од 741,45 милиони, според податоците од 2016 година, би можела значително да падне и да достигне број од 719.26 милиони. Ова предвидување е засновано на проценката дека тековната стапка на плодност од 1,6 новороденчиња по жена со текот на времето ќе се стабилизира.

Во Централна и Источна Европа, а и на Балканот, демографската состојба не е најсериозна само во Европа, туку и на целата планета. Според податоците на Светската банка, стапката на наталитет е нула во Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Србија и Романија. Тоа изнесува 9 новороденчиња на 1000 жители и оваа бројка продолжува да опаѓа.

Бугарија е еклектичен пример за белата чума која ја коси Европа. помеѓу 2050 и 2100 година се проценува дека населението од сегашните 7,12 милиони ќе падне на 3,4 милиони. Имено, Бугарија губи 164 лица секој ден, или 60 илјади годишно. Сето ова ќе се случи зад позадината на етничките пресврти поврзани со обратна демографска динамика, што ќе доведе до фактот дека ромската етничка група во некои земји ќе стане мнозинство.

Руско искуство и демографска обнова

Дури и Русија е погодена од демографската криза на раѓањето, што е влошено со зголемување на бројот на смртни случаи за време на владеењето на Елцин и силна миграција во странски земји по распадот на Советскиот Сојуз, кој продолжува да постои. Бројот на луѓе од 148,7 милиони во 1992 година се намали на 143,0 милиони во 2018 година.

Стапката на плодност полека паѓа, а бројките од последните години од советската ера се приближуваат кога во 1988 година имаше 2,2 деца по жена. Либералните реформи речиси ја уништија Русија, кога во 1999 година стапката на плодност по жена беше 1,1 деца. Таа е една од најниските стапки на плодноста забележана во светот, но полека расте и во 2016 година се искачи на 1,62.

Владимир Путин постави демографска обнова како национален приоритет, знаејќи дека земјата која демографски измумира себе не може да си дозволи долгорочни егзистенцијални визии. Тезата на рускиот претседател е дека земјата е со тренд на измумирање е предодредена за прогресивна и растечка маргинализација, што на крајот ќе резултира со исчезнување на рускиот народ од меѓународната арена.

И покрај севкупното зголемување на наталитетот забележано во времето на Путин, популацијата продолжува да опаѓа, бидејќи бројот на раѓања е одреден од возрасната пирамида, која постепено се зголемува во Русија поради стареењето и емиграцијата на младите луѓе и работниците во странство. Поради неможноста да се зголеми бројот на репродуктивни жени на краток рок, владата во моментов ја охрабрува оваа група да размислува за повеќе деца.

Рецептот на демографите кои работат за владејачката Обединета Русија работи. Наизглед безначајни резултати не смеат да залажуваат, бидејќи плодноста на нивото на егзистенцијален раст не може да се обнови за само неколку години. Фиксен број на жени во репродуктивна возраст во секоја генерација ќе можат да постигнат само видливи резултати на долг рок.

Иако бавно, но сепак забележливо повторно проширување на руските семејства придонесува за голем број елементи, како што се бенефициите за мајчинство и пристапот до субвенционирани заеми за големи семејства и месечни субвенции за децата во посиромашните семејства.

За тоа како Русија успеа да се врати на патот на порастот на населението, а денес е предизвикана од западните санкции кои го влошија квалитетот на животот во земјата, зборувал Виталиј Сазин Сергеевич, истражувач од областа на демографијата и демографската економија на Економскиот колеџ во Санкт Петербург, еден од најпрестижните универзитети во земјата.

Зборувајќи за руската демографија, пред сè треба да се спомене падот на стапката на наталитет што започна во земјата во исто време со падот на Советскиот Сојуз, проследен со миграциски движења кон странски земји и зголемена смртност. Помеѓу 1989 и 2010 година, Русија загуби околу 5 милиони жители. Кои беа причините за ова демографско крварење?

Поточно, помеѓу 1989 и 2010 година, вкупното население се намалило за 4,5 милиони, но најмрачниот период беше помеѓу 1994 и 2009 година. Населението не е само намалено поради намалената плодност, туку и поради високата смртност, што особено беше случај во Русија. Во 2000 година, смртноста беше намалена, но тоа не доведе до зголемување на популацијата, бидејќи генерацијата на 80-тите, кои влегуваа во плодна возраст, сепак одлучија за семејства со едно дете.

Понатаму, вистината е дека проблемот беше потценет, бидејќи се чинеше дека имиграцијата на граѓаните од поранешните советски држави доведе до зголемување на населението, но тоа не беше случај.

Според официјалните статистики, напорите на Путин да ја зголемат стапката на наталитет се чини дека го смениле овој дваесетгодишен тренд и сега има повеќе раѓања отколку смртни случаи во Русија, иако стапките на фертилитет се уште се релативно ниски.

Што направил Владимир Путин во тие години за стимулирање на наталитетот? Од почетокот на 2000-тите, има подобрување во националната демографска ситуација, како што е зголемување на вкупната стапка на фертилитет и намалување на стапките на морталитет. Демографските показатели се подобрени преку серија програми.

Најпознат е “Maternity Capital”, програма која започна во 2007 година, која им овозможува на семејствата со повеќе од две деца да добијат награда од околу 453 илјади рубли, што е еквивалентно на 6 илјади евра. Парите се користат за подобрување на квалитетот на животот во самата фамилија. Се разбира, оваа мерка, исто така, има за цел да ги натера поголемите семејства да се чувствуваат поддржани од државата, бидејќи самите по себе не влијаат на репродуктивните избори.

Сепак, некои анкети спроведени во Москва, Санкт Петербург и Калининград потврдија дека “породилниот капитал” одиграл важна улога во одлучувањето дека двојките имаат повеќе од едно дете, особено во најранливите делови на населението.

Друга многу важна одлука беше развојот на клиниките специјализирани за лекување на жените во бременоста, како и кампањи против абортус и прокатонски кампањи.

Иако абортусот во Русија е легален од 1920 година и се плаќа од државниот буџет, а по барање на жена тоа може да се направи во текот на првите 12 недели од бременоста во период од 12 до 22 недели ако бременоста е последица или во која било фаза заради медицински индикации , кампања за подигање на свеста против абортусот што не е предводена од црквата, а не верски институции, дава подобри резултати. Според Рост, во 1990 година, во Русија и во државните и во приватните клиники се пријавени 4 милиони прекин на бременоста, вклучувајќи и спонтана загуба на неродено дете. Во 2000 година, оваа бројка изнесувала 1,18 милиони, а потоа почнала да паѓа до 520 000 во 2018 година, од кои 52% биле на барање на мајката, а останатите биле спонтани абортуси или по препорака или барање на професијата. Половина милион бремености паузи една година се уште е многу, но во споредба со 1990-тите и пред почетокот на про-наталната политика, може да се рече дека крајот на трендот на појава на бременост од една причина или поради таа причина, бидејќи изговорот секогаш се наоѓа.

Најновите податоци укажуваат на стапка на плодност од 1,62 деца на жена, значително зголемување од 1,2 деца по жена во 2000 година. Сепак, ова е далеку од природната стапка на замена на населението.

Зошто е тешко да се убедат луѓето во Русија да имаат големи семејства?

Како и во остатокот од развиениот свет, Русија, исто така, се соочува со таканаречена демографска транзиција. Семејствата се одлучат за помалку деца и ова е тренд низ целата земја. Од 8 новороденчиња на 1000 жители во Република Мордовија и регионот Ленинград, бројот се зголемува до 19 во Чеченија, а дури 22 деца на 1000 жители во Република Тува.

Сепак, потемниот период на “демографска турбуленција” помина, но не сосема, и враќањето на редовната плодност во голема мера ќе зависи од владините одлуки. Економските потешкотии со кои се соочува руската популација имаат значително влијание врз изборот на помалку деца, бидејќи без економски поттикнувања трошоците за живот не можат да се исполнат.

Покрај тоа, женскиот кариеризам се прошири и во Русија. Многу жени сакаат да имаат деца, но ја одложуваат бременоста сѐ додека сметаат дека е подобро да се фокусираат на кариера. Во семејствата, мажите го прават истото, па затоа, погрешна претстава дека “вината” е само на жените. Истото се случува и на Запад.

Проблемот се јавува кога едно семејство избира да се изгради во старост, кога ќе падне можноста за зачнување и, ако е можно, семејствата обично се одлучат за помали деца.

Какви планови има Москва за иднината? Владата бара континуирано зголемување на стапката на фертилитет, додека не се достигне прагот на природна замена на населението.

Семејството е повторно во центарот на политичкиот дискурс, заедно со трансферот на етички и морални вредности на помладата генерација. Целта на оваа последна точка е дополнително да се намали можноста за доброволни паузи во бременоста, кои се повеќе се прават од млади двојки, иако доброволното прекинување на бременоста достигна најниско ниво од распадот на Советскиот Сојуз. Станува збор за навистина значително намалување од 4 до 5 милиони абортуси годишно во текот на последните години од СССР на околу 500 илјади денес.

Во исто време се разгледува и воведување на програма за сексуално образование, со посебен акцент на ризиците од сексуално преносливите болести. Руските демографи, исто така, ја проучувале демографската зима во западните земји и научиле како да постапуваат.

Имено, постојат многу сличности во демографската криза на Европа и Русија. Ако некои политики работат во странство, тогаш тие студираат во Русија и се обидуваат да разберат како да ги имплементираат во земјата и да ги прилагодат на рускиот контекст.

Руските истражувачи постојано го следат она што се случува во странство и секогаш се подготвени за нови експерименти. На пример, искуството за проширено родителско отсуство од Шведска беше многу интересно и беше воведено во Русија. Мерката која е во сила за родителите до деветтиот роденден на дете, овозможува 480 дена платено отсуство, а првите две недели од животот на новороденото дете, и двајцата родители имаат право да останат дома да се грижат за новороденчето. Се разбира, две недели платени целосна сума.

Што руските демографи укажуваат на нивните западни колеги да се борат против изумирањето на населението?

Најдобро решение за Русија и за европските земји е тоа што овој феномен се третира како што е – повеќедимензионален. Од една страна, неопходно е да се обезбеди помош на групи од најранливите популации, или семејства со ниски примања, бидејќи тие се еднакви насекаде и имаат највисок избор за раѓање. Од друга страна, Европа мора да инвестира во медицината со помош на оплодување и да ги реши проблемите поврзани со растечката неплодност кај Европејците, што е уште една пречка за создавање на семејство.

Тогаш акцентот мора да се посвети на образованието, со акцент на виталната важност на семејството за опстанок и обнова на нацијата. Очигледно, со цел да се стабилизира плодноста, неопходно е да се создадат услови неопходни за одржување на детето, вклучително и помош во плаќањето на школарината, пониски даноци, пониски трошоци за здравствениот и образовниот систем, за децата и семејствата кои сакаат да имаат повеќе деца и други мерки веќе во Русија трошат.

Како што истакнал Владимир Путин во еден од говорите, семејството е национален приоритет, бидејќи земјата што демографски се извлекува не може да си дозволи долгорочна визија и е наменета за прогресивна и растечка маргинализација, што на крајот ќе резултира со исчезнување на рускиот народ од меѓународната арена. Значи, сите победи се залудни, ако не постои природна замена на населението