Американските санкции против Венецуела и Иран радикално го зголемија извозот на руската нафта

0

Заради санкциите на САД наметнати против нафтената индустрија на Венецуела и Иран, Европа се префрли на снабдување со суровини од Русија, пишува The Hill. Значи, рестриктивните мерки на Вашингтон одат во рацете на Москва, тврди весникот.

Поради санкциите на САД против Венецуела и Иран, Европа се свртува кон Русија за нафта, според Хил, наведувајќи го аналитичкиот извештај. Се вели дека рафинериите, со цел да го пополнат недостигот на суровини, се префрлија на рускиот извоз.

Последица е дека американските санкции против Каракас и Техеран се во корист на Москва, пишува весникот. Рестриктивните мерки наметнати од Вашингтон доведоа до глобален недостаток на “киселата” сурова нафта.

Се покажа дека иранските и венецуелските суровини се во голема мера недостапни поради притисокот на Стејт департментот на САД за странските компании. Поради ова, клиентите се префрлија на маслото од типот Урал. Поради големиот пораст на побарувачката, руските компании заработија 140 милиони долари повеќе од просекот во октомври минатата година.

Новата рафинерија во Турција, изградена за преработка на т.н. “кисела нафта”, најверојатно ќе придонесе за растечкиот тренд на рускиот извоз на нафта, кој само ќе ја “влоши моменталната ситуација” во однос на санкциите.

Во моментов трговците бараат алтернатива за руските суровини, но проблемот сé уште не е решен.

“Сите рафинерии се во потрага по нафта Урал или замена за Урал. И гледаме дека нема доволно за сите “, стои во соопштението на еден од трговците.

Потсетуваме дека Хил не истражи колку иранската нафта преку клириншкиот модел на трговија со Москва “нафта за храна” завршува во Русија за потребите и обработката, што им дава на руските компании простор за поголем извоз или дали постои реверзна испорака на венецуелската нафта препродадена од Русите. Потсетуваме дека Русија, дури и Саудиска Арабија, на Каракас му испратија неколку танкери лесна нафта со што густата нафта би можела да се разреди маслото како би било погодно за транзит низ нафтоводи до рафинериите и терминалите.

Во секој случај, санкциите постигнаа спротивен ефект, не само во однос на зголемениот извоз на руска нафта, туку и влијанието на цените што надминаа 70 долари вчера, а Брент барел беше продаден за 71,52 долари, а барел на американскиот “лесен” WTI масло чини 63,91 долари. Барел на руска нафта Урал беше продаван за 69,64 долари, и не мора да биде во американска валута.