Снајперисти, глад и смрт: “халифатот” на Даеш заврши со големо крвопролевање

0
Girls who survived what activists said was a ground-to-ground missile attack by forces of Syria's President Bashar al-Assad, hold hands at Aleppo's Bab al-Hadeed district April 7, 2015. REUTERS/Abdalrhman Ismail TPX IMAGES OF THE DAY - RTR4WEHG

(Дубаи – Портал) – Дури и кога американските коалициски воздушни напади и артилерија паузираа за луѓето да се евакуираат за време на затишјето во борбите, убиствата не престанаа во последната енклава на Даеш, објави Ројтерс.

Снајперистите во областите контролирани од страна на владата на Сирија во близина на селото Багеуз, ги однесоа жените и децата што полнеа вода од реката и кои се искачуваа на малиот рид за да побараат медицинска помош на територија под контрола на Курдите, изјавија преживеаните.

Луѓе починаа од раните, а децата гладуваа.

“Имаше низа од мртви човечки тела, мажи, жени и деца. Јас не ги броев “, рече Катрин Александер, украинска жена која во последниве денови од борбите ја напушти Багеуз во источна Сирија.

Силите поддржани од САД минатиот месец прогласија целосен територијален пораз на Даеш во Ирак и Сирија. На прашањето за настаните во Багхуз, коалицијата предводена од САД соопшти дека користи “строги методи за … да дозволи прекин на напади со кои цивили ќе бидат ставени во опасност” и ги испитува сите извештаи за цивилни жртви.

Сириската влада и шиитските муслимански милиции негираат дека ги напаѓаат цивилите во борбите.

Даеш распореди автомобил-бомби и други средства за убивање за време на неколкуте борби кои се водеа за заземање на Багхуз. Групата остави траги на уништување, уби илјадници луѓе помогна да предизвика многу повеќе смртни случаи од заглавување на цивили во битки.

Но, нејзините противници честопати користеа интензивно бомбардирање за да ги прекинат борбите во кои загинаа цивили, предизвикувајќи хуманитарна криза и незадоволство кај оние што некогаш живееле во областите што ги контролира.

Во Мосул, ирачкото упориште на групата од 2014 до 2017 година, воздухопловното и копненото бомбардирање го уништи центарот и уби илјадници цивили, според групите за права.

Градот Рака во северна Сирија, каде што Даеш планираше напади во европските престолнини, во голема мера беше уништен во 2017 година, пред да им се дозволи на некои милитанти да се евакуираат. Многу од нив се смета дека завршиле во Багхуз.

Поддржувачите на Даеш, оние кои ја толерираа групата, па дури и некои критичари велат дека поразот е превисок трошок во животот и уништувањето, создавајќи гнев што милитантите најверојатно ќе се обидат да го искористат додека водат растечкиот бунт.

“Не постои засолниште во Багхуз, само ровови и шатори. Авиони слетуваа на секои 20 минути. Јас заминав по експлозијата која го уби мојот сопруг и две од моите деца “, рече Салма Ибрахим, 20-годишна мароканска поддржувачка на Даеш во логорот Ал Хол, каде што сега живеат многумина раселени од насилство.

“Од луѓето кои отидоа да наполнат вода од реката, можеби половина се вратиа”, рече таа.

Mahir Demişoski