Русија покрена една од најголемите вежби во Црното море паралелно со НАТО силите

0

Претходно овој месец објавивме дека руската армија во регионот на Црното Море ги подигнала сите единици во состојба на целосна подготвеност за борба, a причината се вежбите на пактот на НАТО и сојузниците Sea Shield 2019”во југозападниот дел на Црното Море. Воените единици за извидување и сите видови напади, заедно со системите за крајбрежен ракетен систем и воената поморска авијација, се во целосна борбена спремност која врши борбена должност.

Оваа информација беше испратена до Националниот центар за управување со одбраната на Руската Федерација на 8-ми април.

Воената служба издала појаснувања, нагласувајќи ја подготвеноста “за брзо реагирање  во случај на вонредни ситуации предизвикани од тековните вежби”.

“Со цел да се обезбеди мир и безбедност во регионот на Црното Море, се преземаат мерки за следење на активностите на НАТО-бродовите од страна на силите и имотите на Црноморската флота”, се вели во соопштението. Западното крајбрежно подрачје на Црното Море се придружени со извиднички бродови, како и напаѓачки групи на бродови и системи за крајбрежни ракети Бастион и Бол како и авиони на руската морнарица.

Потсетуваме дека НАТО одлучи да спроведе големи морски вежби Sea Shield 2019” кои го покриваат југозападниот дел на Црното Море. САД, Грција, Канада, Бугарија, Романија, Холандија и Турција се приклучија на вежбите, а Украина и Грузија им се приклучија на “силите за интеракција”.

Вежбите на НАТО и сојузниците започнаа на 5-ти април и било предвидено да завршат на 13-ти април.

Русија започна една од најголемите вежби во Црното Море во близина на силите на НАТО.

mornarica razarac Admiral Kulakov klasa Udaloy
ФОТО: Разорувач Адмирал Кулаков Класа Удалой

Сепак порталот Avions Legendaires пренесува дека целата опрема на НАТО, вклучувајќи бродови и авиони, сè уште не е повлечена од територијата на Романија и Бугарија.

Затоа, Русија одлучи да отпочне големи воени вежби во својот дел од Црното Море со цел да одговори на очигледната провокација на НАТО.

Русија започна една од нејзините најголеми воени вежби во Црното Море и не крие дека овие вежби се одмазда за вежбите на НАТО Sea Shield 2019”што се одржуваат во исто време во истата област.

Вежбите вклучуваат авиони, хеликоптери, ракетни системи С-400, како и крајбрежните одбранбени системи на Бал и Бастион, објави руското Министерство за одбрана на својата официјална веб-страница во петокот, додека вежбите на НАТО се уште се во тек.

Според руското Министерство за информации, вежбите на Црното Море вклучуваат повеќе од 50 авиони и хеликоптери, ракетни системи С-400 и баталјон на крајбрежните одбранбени системи Бал и Бастион.

Црноморската флота ги испрати меѓународните ракетни чамци “Шуја” и “Р-60”, бродот “Суздалец” противсаботажниот брод Кинел, додека остатокот од флотата остана целосна борбена готовност.

protivbrodski sistem BAL Kh-35
ФОТО: противбродски систем БАЛ и ракета Х-35

За време на маневри, силите на руските маринци на оклопните транспортери БТР-82М се качиле на десантниот брод “Азов”. По пристигнувањето и истоварувањето на одредената област, “црните беретки” во вежбата окупирале одреден дел од брегот.

Во исто време, руските стратешки бомбардери Туполев-160 извршија маневри заедно со борбените авиони Су-27СМ кои летале од Крим.

На пилотите на авиони Су-27СМ им биле доделени координати на бомбардерите Ту-160 и хипотетички воздушни цели кои се приближуваат кон бомбардерите.

Секој пар на авиони ги следеле бомбардерите и пресретнувале хипотетички непријател.

Иако ова не е преседан, тоа е еден од ретките случаи на започнување на паралелни воени вежби во толку тесна област. Сепак, одлуката на Москва не е изненадувачка, бидејќи пред вежбите на НАТО нареди во моментот на очигледна тензија помеѓу Западот и Русија, идејата за здружени вежби на Северноатлантскиот сојуз со Украина и Грузија е лоша и може да доведе до непредвидена ескалација.

projekat 21980 Grachonok
ФОТО: противсаботажен брод , проект 21980 Грахонок

Секако, НАТО порача: “Дека тоа е вообичаена практика на сојузниците и партнерите кои во мултинационалните воени маневри практикуваат подобрување на своите професионални односи и подобрување на целокупната координација”.

Сепак, за Москва, активностите на НАТО во Црното Море ја поткопуваат стабилноста во регионот, изјавил заменик министерот за надворешни работи, Александар Грушко.

Според него, Москва е подготвена да ги преземе сите неопходни мерки за неутрализирање на заканите поврзани со акцијата на Алијансата.

“Соодветно ќе реагираме”, објаснил Груко, додавајќи дека “безбедноста во регионот треба да биде обезбедена од страна на земјите од Црното Море”.

Извор:Avions Legendaires / MID.ru