САД “наредија“ Хашкиот суд да прекине со истрагата за воени злосторства на коалицијата во Авганистан

0

Меѓународниот кривичен суд во Хаг соопшти дека нема да ги испитува случаите на воени злосторства и злосторствата против човештвото кои во Авганистан беа направени од страна на разни учесници во воениот конфликт кој во земјата трае од 2001 година.

Оваа изјава беше објавена во петокот, на 12 април, по барање за испитување на можните случаи на злосторства извршени во Авганистан од страна на милитантите на радикалната организација на Талибанците, владините сили во Авганистан, припадници на меѓународната коалиција, вклучувајќи ја и американската војска која ги предводи овие меѓународни сили. Со истрагата, исто така, би требало да биде вклучена и ЦИА и нејзините агенти и оперативци кои од Авганистан одведувале докажани и наводни терористи во своите тајни затвори ширум светот, каде што биле измачувани или завршувале во Гвантанамо.

На барање за покренување на истрага на 20.декември 2017 година, главниот обвинител на Меѓународниот кривичен суд во Хаг, Фату Бенсуда, поднел барање за започнување на истрагата.

Изјавата на Хашкиот трибунал за одбивање на истрагите за воени злосторства во Авганистан беше објавена точно една недела по одлуката на американската влада за укинување на издавањето визи за сите оние кои ќе дојдат во САД со барање за спроведување на ова истрага.

Минатиот месец американскиот државен секретар Мајк Помпео објави дека властите на САД ќе го одбијат влезот во САД на кој било претставник на Меѓународниот кривичен суд кој ќе се обиде да ги истражат воените злосторства на американските трупи и разузнавачки персонал во Авганистан.

ИЦЦ: Не е погоден момент бидејќи истрагата “нема да им служи на интересите на правдата”

sud pravde

ФОТО: Илустрација, Меѓународен суд на правдата

Судиите на Меѓународниот кривичен суд на 12 април објави апсурдно објаснување и наводи дека истрагата во овој момент, наводно, “нема да им служи на интересите на правдата”. Во соопштението, исто така, се наведува дека “со оглед на моменталната ситуација во Авганистан, изгледите за успешна истрага и казна се крајно ограничени”.

Текстот на додатокот на изјавата на Меѓународниот кривичен суд во Хаг за одбивањето да се спроведе истрага дава изјава на истражител на ИЦЦ за можни злосторства извршени од разни страни во воениот конфликт, вклучувајќи ги и САД.

Како што е наведено, судските инспектори веруваат дека “постои добра причина да се верува дека американската армија и ЦИА биле вклучени во тортурата и другите воени злосторства извршени во Авганистан, со одобрение од страна на американските власти”.

“Според истрагата, постои силна причина да се верува дека од мај 2003 година, членовите на САД и ЦИА извршиле воени злосторства во форма на тортура и малтретирање, злоупотреба на личното достоинство, силување и други форми на сексуално насилство во согласност со политиката одобрена од властите САД “, се вели во соопштението.

Покрај тоа, Меѓународниот кривичен суд во Хаг признава дека веќе има значителен број индикации и потенцијални докази за спроведување на истрагата и судењата, бидејќи истрагата првенствено се потпира на наодите на неколку комитети на одборот на американскиот сенат, како што се Специјалниот разузнавачки комитет, Комитетот за вооружени сили и конечно пронајдени од страна на Одделот за одбрана на САД.

Иако ИЦЦ во својата историја осуди неколку докажани воени злосторници, ако се земе предвид сето погоре, донесена е одлука која индиректно потврдува дека Меѓународниот кривичен суд во Хаг е единствената политичка алатка на американската администрација за казнување на припадниците на “репресивните режими” и врши притисок врз земјите што треба да бидат принудени да ја адаптираат својата надворешна политика во интерес на Вашингтон.

ФОТО – Дел од образложението за одлуката за откажување на истрагата за воени злосторства во Авганистан

ratni zlocini Afganistan ICC