Турскиот министер за одбрана во САД: рускиот С-400 пристигнува во јуни

0

Турскиот министер за одбрана, Хулуси Акар, предстојува во Вашингтон, каде што во вторникот (16-ти април) им изјавил на новинарите дека во последните преговори меѓу Турција и Русија, Русија ја објави својата подготвеност да ги испорача анти-ракетните и против-ракетните системи С-400 на Анкара во јуни ова година.

Акар ги коментирал барањата на САД за прекин на договорот меѓу Анкара и Москва за С-400, велејќи како повторно нагласува дека говорот на американските закани и ултиматуми во дијалогот со Турција е неприфатлив.

“Договорот за S-400 и учеството на Турција во петтата генерација на производство на авиони F-35, во никој случај не се поврзани”, изјавил турскиот министер.

“Системите S-400 се инсталирани во Сирија, а во вооружувањето на соседниот Израел има авиони Ф-35. Притоа во Вашингтон, никој не покажува никаква загриженост во врска со тоа прашање.

Идентична ситуација е исто така создадена во зоната на Балтичкото Море “, изјавил Акар, коментирајќи го загриженоста на САД дека руските С-400 во Турција ќе претставуваат закана за сојузничките Ф-35, бидејќи ќе ги” прочитаат “нивните воено-технички параметри, што ќе ги направи авиони ранливи.

Првиот турски војник, исто така, изјави дека Анкара е подготвена да разговара со Вашингтон за техничките параметри на руските системи С-400 и, во случај на итност, е подготвена да ги воведе своите корекции. “Турција нема намера да го интегрира С-400 во НАТО-алијансата. Покрај тоа, Анкара нема намера да ги интегрира во системот на Алијансата дури и домашните системи, кои во случај на вонредна состојба се користат за НАТО “, истакнал Акар.

Најверојатно С-400 ќе ги задржи стратешки важните турски градови и објекти во регионот Истанбул и Анкара.

“Во исто време, Ф-35 ќе бидат дислоцирани во турската воздухопловна база во Малта. Овие градови се далеку од едни од други. Ако американската страна докаже постоење на закана, ќе направиме корекции во параметрите на системот С-400 “, изјавил министерот за одбрана Хулуси Акар. Тој, исто така, додаде дека Анкара продолжува разговори со Вашингтон во врска со условите за испорака и американските ПРО системи “Патриот”.

Сепак, прашањето е колку дополнителни набавки и американски системи (ако ги има) ќе бидат задоволни во вакви услови од Вашингтон, кој во оваа “војна” со Турција за купување на руски ПРО системи, ги вложи сите свои политички и дипломатски капацитети со целта постигнувајќи конечни победи, вклучувајќи ги и неодамна воведените санкции во Анкара во врска со снабдувањето со воено-техничка опрема за функционирање на авионот Ф-35.

Ама, како што стојат работите сега (и порталот Geopolitika News речиси 100% сигурно се осмелува да предвиди дека на крај ќе биде така), Турција на крајот ќе ги добие претходно споменатите руски системи, што ќе биде голем удар за американската репутација, бидејќи оваа земјата е една од најважните врски на НАТО алијансата, со најголема армија во тој сојуз по САД. Но, тука нема ништо да се смени, а Вашингтон ќе продолжи да покажува мускули на некој друг во редовите на своите сојузници или партнери кои имаат намера да развијат соработка со Русија за купување на модерното оружје (кое САД го стави под санкција од минатата година законот, кој, сепак, не ја спречи Кина или Индија да го набави системот С-400 и покрај отворените закани за санкции од САД).

И еден од овие големи американски партнери од Блискиот Исток, кој би можел да стане нов “трн во око” на Вашингтон, е Египет, кој неодамна потпиша договор со Москва за купување на руски авиони на 4 + + генерацијата на Су-35, што Вашингтон ги оцени како неприфатливо и на Каиро му сезакани со санкции.

Но, оваа работа, со оглед на информациите што ги има Geopolitika News сега, ќе биде тешко да се спречи, бидејќи Египет, како и Турција, има свој “коњ за трка”, за што повеќе ќе пишуваме во нашата следна анализа.