Канцеларијата на Ердоган ја коментираше статијата на Џулијан Ропке за “ одбивањето на купување на рускиот систем С-400“

0
Добро познатиот германски пропагандист, т.н. “новинар”, Џулијан Репке, за таблоидот Билд изјави дека според неговите извори во Анкара, поради притисокот на САД, Турција ќе го откаже купувањето на рускиот систем за противвоздушна одбрана  С-400.
“Се чини дека актгуелната криза на турската лира уште еднаш го поттикнаа размислувањето на Ердоган. Како Билд дознал од дипломатски кругови од Анкара, очигледно нема да дојде до договор за испорака на С-400 меѓу Москва и Анкара “, напишал тој во една статија за германскиот таблоид, Џулијан Ропке.
“Доставувањето на С-400 системот во јули, како што вели турскиот претседател, нема да дојде бидејќи аквизицијата ќе доведе до санкции на Вашингтон, а во светло на сегашниот пад на лирата, тоа би значело економски колапс на Турција”, наводно изјавил турскиот дипломатски “извор” во разговорот со Џулијан Репке.
Со цел натписот на неговиот колега од германскиоттаблоид да добие на веродостојност, подоцна во истиот ден, две текст реченици за Билд напишал и Синан Сенјурт.
“Турската војска требаше оваа година да добие прва испорака на рускиот ракетен систем С-400 ова лето, спротивно на волјата на американскиот претседател Доналд Трамп. Кризата очигледно го натерала на Ердоган да се премисли “, пишува Синан Сенјурт.
“Турција е првата земја членка на НАТО која се потпира на руската технологија. Сепак, рускиот систем за противракетна одбрана се смета за некомпатибилен со системите на НАТО. Но сега изгледа дека договорот со Русите е исклучен. Кризата со лирата значи дека Ердоган премногу сметал на среќата. Лошата економска ситуација ги спречи неговите планови. Сега тој треба да се доближи до американскиот претседател Трамп и другите партнери на НАТО. Пред изборите закажани во Истанбул, овој развој може да ги ослабне резултатите на партијата Ердоган “, додава Сенјурт.
“Турската лира продолжува да паѓа”
Lira
“Во исто време, паѓањето на турската лира во четвртокот го поттикна загриженоста на Централната банка, која ги суспендираше своите неделни аукции за зајакнување на монетарната политика и поддржи лирата. Турската валута неодамна беше значително ослабена и го забележа минимумот во последните осум месеци со девизен курс од 6,24 американски долари по долар. Причината беше повторувањето на градоначалничките избори во Истанбул. Инвеститорите се загрижени дека земјата ќе се соочи со недели на неизвесност до 23-ти јуни “, заклучува Синан Сенјурт во една статија со која ја поддржува тезата на Ропке за” колапсот на турската валута “и” стравот на Ердоган од санкциите на САД “
Како чест случај со добро познатиот германски новинар, тој речиси сигурно немал никакви извори во канцеларијата на турскиот претседател, кои се упатени во работата поврзана со системите С-400. Интересно е што многу малку светски агенции го цитираа Рупке.
Се огласи и Анкара
На крајот, мораше да се огласи и официјална Анкара. што и го направи.
Турската претседателска администрација го коментираше извештајот на германскиот Билд дека Анкара заради падот на курсот на турската лира и под заканите за наметнување на санкции на САД ќе доведе до влошување на економската ситуација, наводно, ќе одбие да го купи противвоздушниот ракетен систем С-400 од Русија “.
“Вашите извори се погрешни. Добијте информации од мене: С-400 е завршена работа “, изјавил Фаретин Алтун, шеф на Одделот за односи со јавноста на турската претседателска управа.