Емирати: Дубаи со архитектонската изведба “Дубаи рамка“, влезе во Гинис

0

Дубаи, 12 мај, 2019 (WAM) – Општина Дубаи објави дека Дубаи рамката, најновото национално културно обележје, која е развиена и завршена од страна на Општината, неодамна доби сертификат за Гинисовата книга на рекорди за “Најголема Градба во форма на слика рамка. ”

dubai frame enters guinness book of records 1

Коментирајќи во врска со најавата, Даууд Ал Хаири, генерален директор на Општина Дубаи, изјави: “Ние сме среќни што проектот Дубаи рамката доби Гинис сертификат, кој ги збогатува архитектонските достигнувања на Емиратот Дубаи, како естетска икона и урбан архитектонски агол. Рамката го истакнува високиот квалитет на градот, како и минатиот статус и амбициозните аспирации и ги прикажува визиите за нашето мудро раководство “.

Тој додаде: “Сертификатот ќе придонесе за унапредување на проектот, а особено за градот Дубаи во целина. Ова достигнување ќе го подобри растечкото движење во туризмот во Емиратот и ќе биде продолжување на опсегот на достигнувања на Дубаи, Дубаи рамката привлече повеќе од еден милион посетители во својата прва година и освои серија награди како архитектонско и инженерско ремек-дело кое го привлекува вниманието на светот “.

dubai frame enters guinness book of records 2

Наградата на Гинис го признава ова монументално архитектонско ремек-дело и нејзиното значење во обликувањето на фасцинантните ставови на стариот и модерен Дубаи во рамките на една рамка и е опиплива врска меѓу незаборавното минато и процутот на градот. Обезбедува панорамски слики на целиот град Дубаи за да ја раскаже својата приказна со текот на времето од своето основање и спроведувањето на своите амбициозни планови за просперитетна иднина. Дубаи рамката е уникатно глобално архитектонско достигнување, со висина од 150,24 метри и ширина од 95,53 метри.

Просторот меѓу двете кули дава прилично јасен поглед за градот од голема надморска височина за да служи како архитектонско ремек-дело што ја украсува областа Забел и Забел Парк. Мезонинскиот кат на кулата вклучува музеј кој ја раскажува приказната за развојот на градот со користење на најновите средства за презентација, која завршува со панорамски лифт за да се издигне преку ребрата за да стигнат до горниот кат. Горното хоризонтално ребро, дизајнирано со стаклени подови, како и стаклени фасади, им овозможува на посетителите да уживаат во градот Дубаи од сите страни.

Извор:WAM / Esraa Ismail